Apie įvykį Eltai informaciją pateikė ir Bendrasis pagalbos centras (BPC).

„Mūsų informacinės sistemos duomenimis, spalio 12 d. 00.24 val. buvo gautas skambutis iš Kalvarijos sen., kad 34-erių metų moteriai prasidėjo gimdymas. Sujungus su greitosios medicinos pagalbos tarnybos dispečere, ji instruktavo, kaip pasiruošti gimdymui namuose. Pokalbis vyko 14 minučių iki greitosios medicinos pagalbos brigados atvykimo. Daugiau duomenų neturime“, – rašoma BPC atstovės Vilmos Juozevičiūtės atsakyme Eltai.

ELTA primena, kad rugpjūtį Šiauliuose, greitosios pagalbos automobilyje, mirė naujagimis. Jį Kelmės rajone, pagimdė 37 metų moteris. Pirminiais duomenimis, greitoji pagalba į kaimą Kelmės rajone buvo kviečiama kelis kartus, tačiau moteris pagimdė namuose, kūdikis buvo vežamas į ligoninę Šiauliuose, tačiau neišgyveno.

Greitosios medicinos pagalbos Marijampolės teritorinio skyriaus laikinasis vadovas Rokas Tuminauskas portalui „Delfi“ sakė, kad į ligoninę

„Galiu pasakyti tik tiek, kad mūsų ekipažas atvyko laiku, suteikė reikiamą pagalbą ir pristatė naujagimį į ligoninę gyvą. Ekipažas nuo iškvietimo gavimo atvyko per 8 minutes.

Įvyko priešlaikinis gimdymas, vaikelis nebuvo pilnai išnešiotas“, – sakė R. Tuminauskas.

Visgi Marijampolės ligoninės atstovės Aistės Visockienės teigimu, naujagimis atvyko be gyvybės ženklų.

„Mūsų skyriaus duomenimis, naujagimis buvo atvežtas be gyvybės požymių. Dabar sudaryta komisija, kuri aiškinsis įvyko aplinkybes, daugiau nieko pakomentuoti negaliu“, – sakė A. Visockienė.

Kas yra priešlaikinis gimdymas?

Kaip rašoma Sveikatos apsaugos ministerijos puslapyje pagalbasau.lt, gimdymas, įvykęs po 22 nėštumo savaitės iki 37 nėštumo savaitės pabaigos, skaičiuojant nuo pirmosios paskutiniųjų mėnesinių dienos yra laikomas priešlaikiniu. Tobulėjant medicinos įrangai, augant medikų žinioms bei kvalifikacijai, naujagimiai gali išgyventi jau nuo 22 nėštumo savaitės sverdami 400 daugiau gramų.

Savo pirmąsias gyvenimo dienas ar net savaites, mėnesius neišnešiotas naujagimis gali praleisti Naujagimių intensyviosios terapijos skyriuje. Ten nuolat stebimos jo gyvybinės funkcijos: kvėpavimas, pulsas, nervų sistemos veikla, atliekami nuolatiniai papildomi tyrimai sveikatai įvertinti.

Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos Akušerijos skyriaus vadovė prof. Meilė Minkauskienė anksčiau yra sakiusi, kad priešlaikinį gimdymą lemia daugybė priežasčių – stresas, sunkus fizinis darbas, įvairios infekcinės ligos, o kartais ir vaisiaus imuninės ar endokrininės sistemos ligos.

Aiškinantis priešlaikinio gimdymo priežastis, svarbu žinoti, kad jį gali lemti genetinės priežastys, todėl reikėtų pasidomėti, ar priešlaikinio gimdymo nepatyrė mama, sesuo. Taip pat priešlaikinį gimdymą gali lemti ginekologiniai susirgimai ir operacijos. Pavyzdžiui, gimdos kaklelio operacija arba cezario pjūvio operacija, kuri kartais atrodo, kad gali išspręsti daugybę su natūralu gimdymu susijusių baimių, bet kito nėštumo metu gali tapti priešlaikinio gimdymo priežastimi.

Pajutus stiprėjančius, dažniau nei kad 10–15 min. pasireiškiančius sąrėmius ar nutekėjusius vaisiaus vandenis, reikėtų nedelsti ir vykti į gydymo įstaigą. Taip pat apie priešlaikinį gimdymą gali išduoti tiek negausus, tiek gausus kraujavimas.

Kai kurie priešlaikinio gimdymo požymiai yra ne taip aiškiai identifikuojami, nes kartais tempimas ar maudimas pilvo apačioje gali būti visiškai normalūs nėštumo fiziologiniai simptomai, kurie moterims, turinčioms gimdos kaklelio nepakankamumą, gali signalizuoti apie besiveriantį gimdos kaklelį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)