Dažnai tokie patarimai „nugaruoja“ iki griežtos taisyklės, kuri tampa šiek tiek neteisinga. Svetainė time.com paprašė mitybos ekspertų įvardyti populiariausius mitybos mitus ir atskeisti tikrąją už jų slypinčią tiesą.
Mitas: šildymas mikrobangų krosnelėje pražudo naudingas medžiagas
Šildymas mikrobangų krosnelėje iš tikrųjų yra tarp priimtinesnių būdų, norint tokiame maiste kaip daržovės išsaugoti visas naudingąsias medžiagas. Verdant vanduo išsiurbia vertingus vitaminus ir mineralus, tuo tarpu mikrobangų krosnelė maistą pašildo nenaudodama vandens, todėl jame vertingos medžiagos išlieka.
Mitas: kuo daugiau grūdų, tuo geriau
Nors grūdai tikrai geriau už rafinuotus baltuosius miltus, nes turi daugiau skaidulų ir vitamino B, nepakliūkite į jų spąstus. Vien dėl to, kad produkte yra kelių rūšių grūdų, dar nereiškia, kad šie grūdai nėra apdoroti ir nepraradę naudingų medžiagų, dėl kurių mes ir norime juos valgyti.
Apdorojant grūdus dėl patogumo, potencialiai prarandamos maistingosios medžiagos ir pakeičiamas jų įsisavinimo laipsnis“, - sakė Niujorko valstijos Dietologų asociacijos atstovė Nicolette Pace.
Prieš pirkdami produktą su grūdais, įsitikinkite, ar prieš jų pavadinimus etiketėje rašomi žodžiai „pilno grūdo“. Taip pat patikrinkite, ar pilno grūdo javai yra tarp pirmųjų sudėtinių produkto dalių – tai patvirtins, kad jie sudaro didžiąją dalį produkto.
Kitas rodiklis yra skaidulų kiekis. „Jeigu rašoma, kad sausainių pakelyje yra 1 g skaidulų, tai veikiausiai juose nebus daug grūdų“, - sakė N. Pace.
Mitas: salotos be riebalų yra sveikesnės
Vaisiai ir daržovės turi riebaluose tirpių naudingų medžiagų, kurioms reikia riebalų, kad organizmas jas pasisavintų. Dauguma jų panašios į likopeną pomidoruose, kuris mažina vėžio ir insulto riziką. Pasirinkę salotų užpilą be riebalų, prarasite šią naudą. Užpilkite salotas alyvuogių aliejumi arba pridėkite į jas avokadų ar riešutų – juose yra daug sveikų riebalų.
Mitas: venkite baltos spalvos daržovių
Mitybos ekspertai pasisako už įvairiaspalvį maistą – kuo maistas jūsų lėkštėje bus ryškesnis ir spalvingesnis, tuo geriau. Tai vis dar tiesa: morkos ir braškės turi daug beta karoteno – svarbaus antioksidanto, kuris slopina ląstelėse uždegimus, o tamsiai žalios daržovės turtingos antioksidantais, ląsteliena, kalciu ir tokiais vitaminais kaip C bei K.
Tačiau tai nereiškia, kad jų baltosios pusseserės yra niekam tikusios. Tiesą sakant, žiediniai kopūstai, česnakai, svogūnai, grybai ir net bulvės yra puikus ląstelienos, antioksidantų ir kalio šaltinis.
Nors dietologams baltosios bulvės yra tapusios nepageidaujama daržove, nedidelis kiekis bulvių jūsų svoriui tikrai nepakenks.
„Tokios daržovės gali tapti patiekalo pagrindu, - sakė Jennifer McDaniel iš Mitybos ir dietologijos akademijos. – Jeigu pridėsite brokolių ir gabaliuką sūrio, tai bus sotus patiekalas žmogui, norinčiam atsikratyti antsvorio“.
Mitas: sulčių iškrovos dienos valo organizmą
„Žmonės mano, kad sulčių iškrovos dienos yra geras būdas detoksikuoti organizmą, - teigė J. McDaniel. – Tačiau savo klientams primenu, kad jie nešiojasi detoksikuojantį organą savo viduje – kepenis. Jos puikiai atlieka savo funkciją“.
Iškrovos dienos geriant tik sultis veikiausiai nepadarys žalos, bet norint atsikratyti antsvorio, sultys nėra gera idėja, nes jas gerdami negausite baltymų ir riebalų, o tai gali baigtis raumenų nykimu.
Mitas: nuo kavos tik dar labiau norėsite gerti
Nors kavoje esantis kofeinas laikomas diuretiku (medžiaga, varančia skysčius iš organizmo), vandens kiekis kavoje reiškia, kad ji,vis dėlto, gali numalšinti troškulį.
Žinoma, norint gauti reikiamą kiekį skysčių, geriausia gerti vandenį, bet nevenkite kavos vien todėl, jog manote, kad ji dehidratuoja organizmą.