Nors nėra vieno visas ligas gydančio maisto produkto, tam tikras maistas iš tikrųjų gali stiprinti širdį ir padėti išvengti širdies ir kraujagyslių ligų, rašo eatingwell.com.
1. Jogurtas
Mokslininkų atlikti tyrimai parodė, kad jogurtas gali padėti apsisaugoti nuo periodontito. Negydomas periodontitas didina širdies ligų atsiradimo tikimybę. Japonijos mokslininkai išanalizavo beveik 1 tūkst. suaugusiųjų mitybos ypatumus ir išsiaiškino, kad daugiau pieno produktų, ypač jogurto ir jogurto pagrindu gaminamų gėrimų vartojusių tyrimo dalyvių dantenos buvo sveikiausios.
Mokslininkų parengtoje ir moksliniame leidinyje „Journal of Periodontology“ išpublikuotoje ataskaitoje teigiama, kad gerosiomis bakterijomis vadinami probiotikai gerina dantenų būklę. Specialistai įsitikinę, kad jie gali padėti kovojant su „nedraugiškomis“ bakterijomis burnoje.
Probiotikai – aktyvios kultūros, naudojamos maistui fermentuoti. Daugiausia jų yra jogurte ir kefyre. Teigiama, kad probiotikai gerina virškinimą ir stiprina imunitetą.
Vis dėlto kalbant apie dantenų sveikatą, kol kas dar nėra aišku, kiek jogurto ir kiti pieno produktų derėtų vartoti, norint užtikrinti dantenų sveikatą, teigia tyrimui vadovavęs Yoshihiro Shimazaki iš Kyushu universiteto.
2. Razinos
Atliktas tyrimas parodė, kad razinose esantys antioksidantai užkerta kelią bakterijų, galinčių sukelti uždegimą ir dantenų ligas, dauginimuisi. Dantenų ligomis sergantys asmenys, o tokių JAV yra net 50 proc., du kartus dažniau turi su širdimi susijusių sveikatos sutrikimų. Taigi kovojant su dantenų ligomis taip pat užkertamas kelias ir širdies ligoms.
2014 m. vasarą buvo išpublikuotas mokslinis tyrimas, kuriame teigiama, kad dantenų ir širdies ligas sieja uždegiminis procesas, o tai reiškia, kad valgant tam tikrus maisto produktus galima tuo pačiu apsisaugoti tiek nuo dantenų, tiek ir nuo širdies ligų.
3. Viso grūdo produktai
Daug viso grūdo produktų vartojantys asmenys dažnai būna lieknesni ir jiems kyla mažesnis širdies ligų pavojus nei tiems, kas tokių produktų nevartoja. Panašu, kad tai susiję su šiuose produktuose esančiais antioksidantais, fitoestrogenais ir fitosteroliais, apsaugančiais nuo širdies ligų.
Viso grūdo produktuose esančios skaidulos taip pat naudingos sveikatai. Nustatytas ryšys tarp daug skaidulų turinčių produktų ir mažesnės rizikos susirgti širdies ligomis. Harvardo universiteto mokslininkų atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo moteriškos lyties sveikatos specialistės, vartojančios daug skaidulų, parodė, kad daug skaidulų vartojantys asmenys 40 proc. rečiau serga širdies ligomis nei tie, kas vartoja mažai skaidulų turinčių produktų.
Nustatyta, kad daug tirpios ląstelienos turinčių produktų vartojimas padeda sumažinti blogojo cholesterolio kiekį organizme. Tirpi ląsteliena skaido tulžies rūgštį – esminę medžiagą, pagaminamą iš cholesterolio. Kadangi ląsteliena nėra suvirškinama, taigi tulžies rūgštis kartu su ląsteliena pašalinama iš organizmo. Daug ląstelienos turi avižos, miežiai, pupelės, ybiškė, baklažanai, citrusiniai vaisiai.
4. Pupelės
Reguliariai valgant pupeles gerinamas širdies darbas, o šauniausia, kad jų nereikia vartoti labai daug, norint gauti pakankamai naudos organizmui. „Journal of Nutrition“ leidinyje išpublikuotas tyrimas rodo, kad pakanka per dieną suvartoti vos pusę puodelio pagamintų pupelių, kad sumažintume cholesterolio kiekį kraujyje.
Anot išpublikuoto tyrimo autoriaus Philipo Adeso, tai susiję su pupelėse esančia tirpia ląsteliena. „Kaip ir kiti produktai, kurių sudėtyje yra tirpios ląstelienos, pupelės padeda mažinti cholesterolio kiekį ir neleidžia jo įsisavinti“, – paaiškino tyrimo autorius.
Vykstant ląstelienos fermentacijos procesui pagaminamos trumpųjų grandžių riebalų rūgštys, galinčios užkirsti kelią cholesterolio susidarymui. Dėl šio fermentacijos proceso šalutinių produktų žarnyne kaupiasi dujos. Kitos pupelėse esančios medžiagos taip pat gali padėti mažinti cholesterolio kiekį kraujyje. Pupelėse yra širdį apsaugančios cheminės medžiagos – flavonoidų, kurių taip pat gausu vyne, uogose ir šokolade. Flavonoidai mažina insulto ir infarkto riziką.
5. Lašiša ir kita žuvis
Tyrimai rodo, kad du ar daugiau kartų per savaitę žuvį valgantys žmonės 30 proc. rečiau serga širdies ir kraujagyslių ligomis. Žuvis, ypač riebi – lašiša ar tunas – turi omega-3 riebalų, kurie mažina trigliceridų kiekį kraujyje, galintį aktyvinti kraujo krešėjimą. Be to, omega-3 rūgštys švelniai mažina kraujospūdį, o taip pat gali padėti sumažinti širdies ritmo sutrikimus. Daugiausiai omega-3 rūgščių yra lašišoje. Žuvų taukai, rapsų aliejus ir graikiniai riešutai taip pat turi nemažai omega-3 rūgščių.
6. Riešutai
Riešutuose itin gausu vitaminų, mineralų, širdžiai naudingų mononesočiųjų riebalų rūgščių ir labai mažai sočiųjų riebalų. Atliktas tyrimas parodė, kad graikinių riešutų, pekaninių karijų, migdolų, lazdyno riešutų, pistacijų, kedro ir žemės riešutų du ar daugiau kartų per savaitę valgantys žmonės rečiau serga širdies ligomis nei tie, kurie riešutų valgo rečiau.
7. Šokoladas
Mokslininkai nustatė, kad nedideliais kiekiais valgant juodąjį šokoladą, kuriame gausu flavonoidų, skystinamas kraujas, o tai stiprina širdies ir kraujagyslių sistemą, o taip pat ir imunitetą, nes slopinami uždegiminiai procesai. Netoli nuo Panamos krantų esančių San Blaso salų gyventojai devynis kartus rečiau serga širdies ligomis nei Panamos gyventojai.
Kokia gi to priežastis? Šių salų gyventojai vartoja daug gėrimų, kurie gaminami kakavos pagrindu. Kakavoje labai daug flavonoidų, kurie padeda užtikrinti sveiką kraujagyslių funkcionavimą, o tai savo ruožtu mažina aukšto kraujospūdžio atsiradimo, antrojo tipo diabeto, inkstų ligų ir silpnaprotystės riziką. Atlikti moksliniai tyrimai taip pat rodo, kad kakava gali mažinti kraujospūdį.
Be to, kakavoje esantis epikatechinas didina azoto monoksido kiekį, o šie junginiai savo ruožtu atlieka esminį vaidmenį siekiant išsaugoti sveikas kraujagysles. Didelis azoto monoksido kiekis padeda apsisaugoti nuo aukšto kraujospūdžio. Rekomenduojama rinktis juodąjį šokoladą, idealiausia, jei kakavos šokolade yra apie 70 proc. Pieniškame šokolade epikatechino yra per mažai, todėl jis šiomis sveikatą gerinančiomis savybėmis nepasižymi.