Kaip "Anykštai" sakė UVSC Anykščių skyriaus vyresnioji specialiste Genovaitė Skardžiuvienė, baimintis, jog ligos užkratą sergantis žmogus perduos kitiems asmenims, bijoti nereikia. Leptospirozės žmogaus žmogui nėra perduodama.
Kas tai per liga ir kas ją sukelia?
Leptospirozė – tai infekcinė liga, kurią sukelia mikroorganizmai, vadinami leptospiromis. Ja serga žmonės ir gyvūnai (raguočiai, kiaulės, šunys, graužikai ir kt.). Leptospiros – judrios bakterijos panašios į ploną spiralę atvirų vandens telkinių vandenyje išsilaiko iki 30 dienų, drėgnoje dirvoje 280 dienų, maisto produktuose – 2 dienas, atsparios šalčiui. Patogeninės leptospiros jautrios tiesioginiams saulės spinduliams, aukštai temperatūrai (esant 450 C žūsta per 45 min., 700 C – per 10 s.), dezinfekcinėms medžiagomis, rūgščiai terpei.
Kaip užsikrečiama leptospiroze?
Leptospiros į žmogaus organizmą patenka per pažeistą odą ar sveikas gleivines liečiant infekuotų gyvulių audinius, organus, tiesioginio sąlyčio su infekuotais gyvuliais, jų šlapimu ar kitais kūno skysčiais metu, vartojant infekuotus maisto produktus ir vandenį. Žmonės dažniausiai užsikrečia besimaudydami, gerdami ar buities reikmėms naudodami atvirų vandens telkinių vandenį, užterštą leptospiras nešiojančių graužikų ar naminių gyvulių šlapimu. Rečiau užsikrečiama šienaujant drėgnose pievose, medžiojant, žvejojant. Dažnai žmogus užsikrečia prižiūrėdamas naminius gyvulius, juos skersdamas, apdorodamas skerdieną. Dažniau serga gyvulininkystės fermų, mėsos kombinatų ir veterinarijos darbuotojai.
Ligos simptomai
Leptospiroze susergama praėjus 7-20d., rečiau – 30 dienų nuo užsikrėtimo. Leptospirozė prasideda staiga: iki 39 – 40 laipsnių C pakyla temperatūra, skauda galvą, strėnas, ypač blauzdų raumenis. Kartais prasideda pykinimas, vėmimas, pilvo skausmai. Kai kuriems ligoniams atsiranda geltos požymių bei meningito reiškinių, gali išberti. Kartais gali išsivystyti sunki ligos forma: inkstų, kepenų nepakankamumas, hemoraginė diatezė.
Leptospirozės profilaktika:
· Svarbu laikytis asmens higienos taisyklių dirbant fermose, skerdyklose, prižiūrint kanalizacijos įrenginius, dėvėti apsaugines priemones (spec. aprangą, pirštines);
· Naikinti graužikus gyvenamosiose patalpose, fermose, mėsos kombinatuose;
· Negerti vandens iš atvirų vandens telkinių, nesutvarkytų šulinių;
· Žemdirbiai, melioratoriai, atliekantys įvairius darbus pelkėtose vietose ir užliejamose pievose, turėtų dirbti apsiavę guminius batus;
· Maisto produktus laikyti taip, kad jų negalėtų pasiekti nei naminiai gyvūnai, nei žiurkės ar pelės;
· Nevartoti maistui žiurkių ar pelių apgraužtų ir užterštų maisto produktų;
· Tinkamai prižiūrėti odos žaizdas;
· Tinkamai prižiūrėti srutas ir nutekamuosius vandenis iš fermų ir skerdyklų;
· Stebėti laukinių graužikų skaitlingumą, išaiškinti infekuotus gyvulius.