Sveikatos apsaugos ministerijos patarėjos Ginretos Megelinskienės teigimu, pastaruoju metu iš tiesų pastebimas COVID-19 atvejų padidėjimas.

„Vertinant 35 savaitės duomenis, matome, kad bendras sergamumo COVID-19, gripo ir ūminių viršutinių kvėpavimo takų rodiklis 100 tūkstančių gyventojų yra virš 500 atvejų. Įvertinus ankstesnį sezoną, sergamumas tokiu periodu buvo mažesnis. Sergamumas Europoje COVID-19 prasidėjo šešiomis savaitėmis anksčiau, o Lietuvoje – keturiomis savaitėmis anksčiau nei įprastai“, – LNK Žinioms sakė G. Megelinskienė.

Tačiau duomenų, kad nauja atmaina sergama sunkiau, nėra, COVID-19 sukelia tokius pat simptomus, kaip ir anksčiau. Visgi daliai sergančiųjų prireikia pagalbos ligoninėje, o šiuo metu Lietuvos ligoninėse užimtos 67 COVID-19 sergančiųjų lovos.

Ginreta Megelinskienė

„Šaltuoju metų laiku padaugėja hospitalizuotų pacientų, dažniausiai hospitalizuojami rizikos grupių asmenys“, – sakė G. Megelinskienė.

Kaimyninėje Lenkijoje jau rekomenduojama dėvėti kaukes. Pasak G. Megelinskienės, Lietuvoje planuojamos prevencinės priemonės nesiskiria nuo buvusių praėjusiais sezonais. Tai skiepai nuo COVID-19 ir bendrosios higienos taisyklės.

„Kaukių dėvėjimas rekomenduojamas būnant viešose vietose, uždarose patalpose, kur yra didesni žmonių susibūrimai. Kalbant apie gydymo įstaigas, jos gali nustatyti savo vidinę tvarką dar iki paskelbiant epidemiją jų savivaldybėje.

Jei būtų paskelbta epidemija, būtų taikomos sustiprintos infekcijų kontrolės priemonės asmens sveikatos priežiūros įstaigose, pavyzdžiui, medicininių kaukių ar respiratorių dėvėjimas, pacientų srautų atskyrimas, lankymo ribojimas ir panašiai“, – kalbėjo pašnekovė.

Jaučiantiems užkrečiamųjų ligų simptomus, G. Megelinskienė pataria nepamiršti užsidėti kaukės.

„Pastarųjų sezonų patirtis rodo, kad kaukių dėvėjimo rekomendacijos gyventojams užteko, asmens sveikatos priežiūros įstaigos buvo nusistačiusios savo vidines tvarkas. Griežtesnių priemonių taikyti nereikėjo, todėl tikimasi, kad ir šį sezoną griežtų priemonių nebus, gyventojams bus tik rekomenduojamas kaukių dėvėjimas uždarose patalpose arba jaučiant simptomus. Bet kažkokių griežtinimų nėra planuojama“, – teigė G. Megelinskienė.

LNK Žinių pokalbį rasite čia: