„Chatham House“ instituto atliktas naujasis tyrimas skelbia, kad mėsos vartojimas nuolat auga, o tai grasina visai planetai – 15 proc. šiltnamio dujų išskiria gyvulininkystė ir mėsos gaminimas. Lietuvos mėsos perdirbėjų asociacijos direktorius Egidijus Mackevičius sako, kad šios diskusijos jam kelia juoką.
„Tokių diskusijų turime ir Europos Komisijoje, kad nuo karvių pradėjo šilti klimatas, bet kol kas tai atrodo ganėtinai juokinga hipotezė. Vertinant iš Lietuvos pozicijų, galvijininkystė per 10-20 metų smarkiai susitraukė. Mes kaip tik turėtume panaudoti galvijininkystę kaip vienintelę pramonės šaką, kuri duoda pridėtinę vertę“,- teigė E. Mackevičius.
Pasak jo, šis tyrimas kelia labai daug klausimų:
„Karvės ėda žolę – patį natūraliausią gamtos produktą, tai yra pats natūraliausias perdirbimas. Kad jis prisideda prie klimato atšilimo – tai atrodo juokinga“, - sakė jis.
Gamtininkas, vegetaras Andrejus Gaidamavičius savo ruožtu pažymėjo, kad tai, jog mėsos pramonė didina klimato atšilimą nėra hipotezė, o tokių studijų jau esti begalė.
„Čia iš tikrųjų reiktų imtis politinių ekonominių priemonių – pavyzdžiui, įvesti akcizą mėsai. Jeigu tai kenkia klimatui kaip ir degalai, tai kodėl, jeigu klimatui kenkia mėsa, jai neįvesti akcizo, o daržovėms panaikinti ar labai sumažinti PVM?“ – siūlė A. Gaidamavičius.
Dietologė Rūta Petereit pažymėjo, jog tyrimai rodo, kad Lietuvos gyventojai suvartoja daug riebiosios mėsos, kas turi neigiamos įtakos širdies ir kraujagyslių ligoms.
„Mano, kaip gydytojos, nuomone, lietuviai turėtų suvartoti mažiau riebios mėsos, bet neatsisakyti liesos mėsos, kad ir raudonos liesos mėsos, paukštienos be odelės“, - sakė ji.
Pasak jos, liesų gyvūninės kilmės maisto produktų, tarp kurių yra ne tik mėsa, bet ir pieno produktai, žuvis, reikėtų suvartoti apie 200-250 gramų per dieną – tam, kad gautume pakankamą baltymų kiekį per dieną.
„Baltymai susideda iš aminorūgščių, kurie yra būtini organizmui. Iš mėsos žmogus gali gauti ne tik geležies, bet ir B grupės vitaminų“, - sakė R. Petereit.
Kiekvieną dieną gydytojai nerekomenduoja valgyti raudoną mėsą, dietologė čia pataria varijuoti: vieną dieną, pavyzdžiui, siūlo valgyti liesą kiaulieną, kitą – žuvį, trečią – liesą paukštieną.
Laida „Žvilgsnis“ transliuojama darbo dienomis 11.10 val.