Budėjimas, kuriame dalyvauja įvairių nevyriausybinių organizacijų atstovai, prie Seimo vyks kiekvieną darbo dieną nuo dešimtos iki vienuoliktos valandos. Akcija tęsis tol, kol Seimo nariai išgirs protestuotojų argumentus.

„Budėtojų“ nuomone, abortų draudimas pats savaime nepakeistų Lietuvoje nei ekonominės, nei socialinės padėties, neišmokytų žmonių atsakingai žvelgti į tėvystę ir nepakeltų demografinių rodiklių. Abortas neišnyktų, anaiptol: taptų kriminaliniu nusikaltimu, šimtai moterų rizikuotų savo gyvybe pogrindinėse klinikose, kas matosi iš Lenkijos patirties. Pradėti reikia nuo tinkamo lytinio ugdymo ir švietimo, nuo paramos visoms šeimoms, o ne tik tradicinėms, nuo sudarymo lankstesnių darbo sąlygų, darželių steigimo, prieinamos sveikatos apsaugos.

Akcijos dalyviai teigia, jog įstatymo projekte svarstomas šeimos modelis diskriminuoja vienišas motinas, vienišus tėvus, našlius, našles, išsiskyrusias šeimas, partneryste pagrįstas šeimas bei kitas šeimos formas, nes jos neatitinka „vyro ir moters santuoka pagrįstos šeimos modelio“. Priėmus įstatymą, tik tokioms šeimoms bus teikiamos įvairios lengvatos: pradedant lengvatomis įsigyjant būstą iki suteikiamos pirmenybės priimant į valstybinę tarnybą.

Aktyvistai primena 1995 m. liepos 3 d. priimtos Vaiko teisių konvencijos antrąjį straipsnį, kuris garantuoja teises kiekvienam vaikui, be jokios diskriminacijos, nepriklausomai nuo vaiko, jo tėvų arba teisėtų globėjų rasės, odos spalvos, lyties, kalbos, religijos, politinių ar kitokių pažiūrų, tautybės, etninės ar socialinės kilmės, turto, sveikatos, luomo ar kokių nors kitų aplinkybių. Antras punktas teigia, kad Valstybės dalyvės imasi visų reikiamų priemonių, kad vaikas būtų apsaugotas nuo bet kokios diskriminacijos ar bausmių dėl vaiko tėvų, teisių globėjų ar kitų šeimos narių statuso, veiklos, pažiūrų ar įsitikinimų. Valstybinė šeimos koncepcija, kurią siekiama įtvirtinti Seime, prieštarautų šioms nuostatoms.

Pasak akcijos dalyvių, abortų draudimo iniciatoriai Valdemar Tomaševski, Irena Degutienė ir kiti nesigilina į aborto kaip reiškinio priežastis, o primeta Lietuvai katalikiškų dogmų suvaržytos Lenkijos modelį. Įstatymo iniciatoriai teigia, esą abortų draudimas apsaugos pačias moteris. Tačiau moteris jie saugo tik spręsdami už jas ir nepaisydami piliečių daugumos (virš 80 procentų apklaustųjų nesutiko su abortų draudimu) ir, kaip matome iš šeimos politikos koncepcijos, suteikdami privilegijas tik tradicinei šeimai. Tuo tarpu Lietuvoje apie trečdalis vaikų yra gimę ne santuokoje. Priėmus tokią koncepciją jų gyvenimas dar pasunkėtų.

„Budėtojai“ kviečia visuomenę kuo greičiau pareikšti savo nuomonę, prisijungiant prie budėjimo akcijų, nuo šiandien vyksiančių kiekvieną darbo dieną 10 valandą prie Seimo. Nesiėmus priemonių kils reali grėsmė, kad, nepaisant visuomenėje kilusio pasipriešinimo, Seimas įtvirtins diskriminuojančią valstybinę šeimos koncepciją jau gegužės 15 dieną.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją