Krūtų implantai – kasdienybė privačiose klinikose. Tik čia ant operacinio stalo gulasi dažniausiai sveikos, bet savo išvaizda nepatenkintos moterys.

„Srautas tikrai didėja, bet tai susiję su tuo, kad galbūt apskritai mažėja plastinės operacijos stigma“, – sakė plastikos chirurgas Jonas Tutkus.

Anksčiau vyravo kuo didesnių krūtų mada, dabar labiausiai norimas natūralus, tarsi neoperuotas vaizdas. Tačiau ką daryti, jei gamta natūraliai apdovanojo taip gausiai, kad per didelės krūtys ima trukdyti?

„Prasideda odos infekcijos, gali prasidėti netgi kvėpavimo problemos, kaklo skausmai, miegant ant nugaros naktį sustoja kvėpavimas. Mano praktikoje daugiausiai iš krūtų buvo pašalinti 5 kg ir dar krūtys liko proporcingai didelės. Tai numesti 5 kg yra gana daug“, – kalbėjo J. Tutkus.

Šiuo atveju moteris už operaciją mokėjo iš savo kišenės. Tokia operacija kainuoja nuo 3 tūkstančių eurų.

Tačiau itin dideles krūtis turinčioms moterims tokios operacijos gali būti apmokėtos PSDF lėšomis.

Moters krūtinė

VLK Paslaugų ekspertizės ir kontrolės skyriaus patarėja Žydrūnė Baigienė sako, kad 2023 metais net 500 moterų buvo atliktos krūtų mažinimo operacijos dėl medicininių indikacijų. Tokios procedūros, kurias apmoka valstybė, atliekamos tik Santaros ir Kauno klinikose.

„Pacientės dažnai su savimi atsineša skaičių 30 cm – tai atstumas nuo jungo duobės iki spenelio. Tačiau pats dydis ne visada parodo, kokia yra situacija. Turi spręsti pagal pačios krūties dydį ir svorį“, – sakė Santaros klinikų plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos centro vadovas Nerijus Jakutis.

Nerijus Jakutis

Vien Santaros klinikose eilė iki kitų metų. Gydytojas išskiria moterų grupę nuo 40 metų – jos apskritai jau gimdžiusios, bet didelę krūtinę turėjo nuo paauglystės. Atvyksta ir paauglės, lydimos mamų.

„Ateina su viltimi ir tikėdamos, kad bus kompensuojama, bet ne visada taip nutinka“, – sakė Kauno klinikų Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos klinikos vadovė Loreta Pilipaitytė.

Loreta Pilipaitytė

Neigiamą atsakymą moteris gali išgirti įvertinus kriterijus, kurie taip tiksliai nėra apibrėžti.

„Mes gairių neturime, vadovaujamės tarptautinėmis gairėmis ir vertiname pacientes individualiai“, – sakė L. Pilipaitytė.

Pasak J. Tutkaus, riba, kada operacija yra dėl medicininių, o kada dėl estetinių indikacijų, yra labai plona, o kartais tik po operacijos galima pasakyti, kad ji labiau buvo atlikta dėl estetikos. Visgi jau po operacijos niekas nesako, kad ji patenkino tik estetinius lūkesčius ir teks susimokėti. Tačiau pašalintos krūties svoris matuojamas Danijoje.

Krūtų operacijos kompensuojamos ir susirgus vėžiu. Nacionalinės krūties ligų asociacijos prezidentė Aušra Bružienė nuolat bendrauja su moterimis, kurioms dėl ligos pašalintos krūtys. Dalis jų ryžtasi krūtų implantams, kuriuos nuo 2022 metų kompensuoja valstybė. Pasak A. Bružienės, šiai operacijai ryžtamasi vis dažniau.

Deja, kol kas implantai nekompensuojami, kai krūtį tenka pašalinti dėl profilaktikos – tuo atveju, jei vėžiu jau sergama šeimoje ir nustatyta genų mutacija.

LNK Žinių reportažą rasite čia: