Klaipėdos universitetinėje ligoninėje per pastarąsias dvi savaites sergančiųjų COVID-19 liga išaugo du kartus. Tai antradienį portalui „Delfi“ sakė Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausiasis gydytojas Vinsas Janušonis.

Kaip minėjo V. Janušonis, beveik visi sergantieji užsikrėtę delta koronaviruso atmaina. Tik trys iš 23 antradienį gydytų pacientų buvo paskiepyti.

Penki pacientai buvo gydomi reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriuose.

Anot profesoriaus, nors pacientų srautas nėra didelis, per pastarąsias dvi savaites jis išaugo dukart. Visi Klaipėdoje gydyti pacientai buvo vyresnio amžiaus.

Delta atmainos koronavirusu daugiausia užsikrėtę ir Santaros klinikose gydomi COVID-19 ligoniai. Tiesa, jų guli kol kas nedaug. Liepos 23-ąją nuo COVID-19 ligos Santaros klinikose buvo gydyti vos šeši, vienas iš jų – reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriuje.

Santaros klinikų direktorius medicinai doc. dr. Valdas Pečeliūnas pastebėjo, kad visi jie buvo arba neskiepyti arba be pilno vakcinacijos kurso.

Valdas Pečeliūnas

„Santaros klinikose gydomi nuo COVID-19 pacientai paprastai turi ir kitų gretutinių ligų ar būklių, dėl kurių juos reikia ypač atidžiai stebėti. Susirgusiųjų amžius svyruoja nuo 30 iki 50 metų, vienas pacientas yra vyresnis nei 60 metų. Šiuo metu vyrauja koronaviruso delta atmaina“, – komentavo daktaras V. Pečeliūnas.

Kol kas daug pacientų nėra ir Kauno regiono ligoninėse.

„Pastaruoju metu situacija Kauno regiono ligoninėse yra stabili, – pasidžiaugė Kauno regiono valdymo grupės vadovas docentas Vaidotas Gurskis. – Šiuo metu COVID-19 liga sergantys pacientai gydomi Kauno ligoninėje ir Jonavos ligoninėje.

Vaidotas Gurskis

Liepos 21 d. duomenimis, iš 63 stacionaro lovų su deguonies tiekimu užimtos 9 lovos (14 proc. lovų), 5 pacientams reikalinga deguonies terapija, o iš turimų 18 reanimacijos ir intensyviosios terapijos lovų užimta 1 lova (6 proc. lovų)“.

Pasak V. Gurskio, šiuo metu nepastebimas pacientų srauto didėjimas Kauno regiono ligoninėse, o turimas lovų rezervas yra pakankamas. Pacientų srauto didėjimo tikimasi artimiausiomis savaitėmis.

Kauno regione gydomų pacientų amžius svyruoja nuo 45 iki 89 metų. Nė vienas Kauno regiono ligoninėse gydomas pacientas nebuvo paskiepytas vakcina nuo COVID-19 ligos.

Ar tarp Kauno regione ligoninėse gydomų pacientų vyrauja delta koronaviruso atmaina, nepastebėta.

Septyni pacientai, sergantys COVID-19 liga, gydomi ir Respublikinėje Panevėžio ligoninėje. Iš jų 4 tiekiamas deguonis. Laimė, Reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriuje pacientų, sergančių COVID-19 liga, nėra.

Respublikinės Panevėžio ligoninės Komunikacijos specialistas Vytautas Riaubiškis portalui „Delfi“ sakė, kad dauguma šioje gydymo įstaigoje gydomų pacientų yra jaunesni.

„Dauguma susirgusiųjų yra neskiepyti, pastebimas kvėpavimo funkcijos nepakankamumas“, – komentavo V. Riaubiškis.

Ar jie užsikrėtę delta atmaina, duomenų nėra.

Respublikinėje Šiaulių ligoninėje gydomų COVID-19 liga sergančių pacientų skaičius pastarosiomis savaitėmis svyruoja nuo 8 iki 12.

Šiuo metu stacionarizuoti 11 pacientų, Reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriuje guli 1 pacientas.

Kaip pastebėjo Respublikinės Šiaulių ligoninės viešųjų ryšių specialistė Sonata Tenytė, sergančių pacientų skaičius svyruoja ir kol kas sąlyginai nėra kritiškai didelis, tačiau jis ženkliai ir nemažėja, o bendras susirgimų skaičius mieste ir regione kelia susirūpinimą.

Paklausta, kokio pacientai yra amžiaus, S. Tenytė, sakė: „Šiuo metu stacionarizuotų pacientų amžiaus vidurkis maždaug 62 m. Tarkime, pacientas Reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriuje yra jaunas, 44 m. amžiaus, vyras“, – sakė specialistė.

Reanimacijos ir intensyviosios terpaijos gulintis pacientas nebuvo pasiskipijęs. Jam taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija.

Apskritai, pasak specialistės, iš minėtų Respublikinėje Šiaulių ligoninėje šiuo metu stacionarizuotų pacientų, pasiskiepijęs yra tol 1 asmuo.

„Skiepai reikšmingai sumažina tikimybę susirgti COVID-19 liga, o visgi ja susirgus indikacijos daug švelnesnės, greičiau sveikstama. Didesni pasiskiepijusių skaičiai, vasaros laikas, žinoma lemia mažesnius susirgimų skaičius, tačiau gyventojus norisi labiau paskatinti skiepytis – saugoti ir save ir kitus, – paragino S. Tenytė.

Paklausta, ar žino, kokiomis koronaviruso atmainomis ligoninės pacientai užsikrėtė, pašnekovė paaiškino: „Respublikinėje Šiaulių ligoninėje nustatinėjame mutacijas. Atmainų nustatymams taikomi išsamesni tyrimai, atmainą paprastai patvirtina kelios mutacijos.

Siekiant stebėti Lietuvoje aptinkamų koronaviruso (COVID-19) atmainų įvairovę, paplitimą, genomų kitimą, COVID-19 liga sergančių pacientų duomenys siunčiami sekoskaitos tyrimams, kur ir nustatomos atmainos.

Šiuo metu patvirtinti, kad Respublikinėje Šiaulių ligoninėje tarp besigydančių COVID-19 pacientų yra delta atmaina, negalime“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (774)