Italijos Paduvos universiteto mokslininkai nustatė, jog kaitinimasis saunoje keliems mėnesiams į priekį gali sumažinti spermatozoidų kiekį, rašo counselheal.com.

Anot „MyHealthNewsDaily“, minimas tyrimas buvo atliktas su dešimčia suomių vyrų, kuriems buvo virš 30 metų. Prieš prasidedant tyrimui, visi vyrai buvo sveiki, o spermatozoidų kiekis jų spermoje buvo normalus.

Jiems buvo pavesta tris mėnesius du kartus per savaitę lankytis saunoje. Po trijų mėnesių vyrai liovėsi kaitinęsi saunoje. Mokslininkai, ištyrę spermatozoidų kiekį jų sėklose, pamatė, kad jis yra sumažėjęs – ir toks liko net pusę metų į priekį.

Mokslininkai taip pat nustatė, kad lankymasis saunoje pakeitė būdą, kuriuo spermatozoidų ląstelėse išsaugoma DNR. Karštis pakenkė ir mitochondrijoms. Kitaip tariant, po lankymosi saunoje spermatozoidų gamyba tapo ne tokia efektyvi.

Tyrimo metu vyrų vaisingumas nebuvo tikrinamas. Kadangi vyro vaisingumas nuo spermatozoidų kiekio gali nepriklausyti, vizitų į sauną nereikėtų naudoti kaip kontracepcijos metodo.

Tyrimo rezultatai kai kurių mokslininkų nenustebino. Jiems jau seniai žinoma, kad karštis kenkia spermatozoidų kiekiui. Sėklidės dėl to ir yra kūno išorėje, kad šis spermatozoidų gamybos centras būtų vėsus. Dėl tos pačios priežasties vyrų, kurių sėklidės nėra nusileidusios, sėkloje spermatozoidų kiekis būna žemas. Kaitinantis saunoje, vyrų sėklidžių temperatūra pakyla trimis laipsniais pagal Celcijų.

Ankstesnės studijos yra nustačiusios, kad spermatozoidų kiekiui kenkia ir kiti šilumos perdavimo būdai, pavyzdžiui, darbas pasidėjus kompiuterį ant kelių ar dažnos maudynės karštoje vonioje.

Tačiau šio tyrimo rezultatai nereiškia, kad vyrai turėtų visiškai atsisakyti pirties malonumų. Tyrime dalyvavo itin mažai vyrų, be to, reikia tolesnių studijų, kurios nustatytų saunos poveikį tiems vyrams, kurių vaisingumas jau yra susilpnėjęs, arba berniukams, kuriems dar nesibaigė brendimo laikotarpis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)