„Maisto trupiniai, neišvalyti išsiliejusių gėrimų likučiai pritraukia graužikus. Jie labai mėgsta netvarkingą aplinką, šiukšlynus, kur galima pasislėpti, susisukti lizdus ir rasti maisto atliekų. Jie ieško netvarkingai palikto maisto ir užteršia jį savo išskyromis. Dėl šių priežasčių reikėtų saugiai laikyti maistą ir prieš vartojimą atidžiai apžiūrėti, kad nebūtų apgraužti“, – pažymi J. Antanavičius.
Dauguma graužikų užsikrečia ėsdami laukuose ir miškuose užkrėstų kritusių laukinių gyvūnų mėsą, pašarus, gerdami užkrėstą vandenį. Manoma, kad graužikai užsikrečia ir poravimosi metu. Maistą jie užkrečia savo išskyromis: išmatomis ir šlapimu.
Siekiant išvengti graužikų platinamų ligų, ULAC medikai pataria:
- nepamiršti saugoti maistą nuo galimo užteršimo graužikų ekskrementais: maisto produktus laikyti uždengtus, kad prie jų negalėtų prieiti graužikai bei kiti gyviai;
- laikyti sandariai uždarytus visus maisto gaminimo reikmenis;
- negerti vandens iš atvirų vandens telkinių, nes ramių užutekių pakrantes mėgsta vandens žiurkės ir ondatros, dažnai sergančios leptospiroze, išmatomis ir šlapimu teršdamos vandenį;
- nei patalpose, nei lauke neturi būti sudaromos sąlygos kauptis maisto atliekoms, šiukšlėms;
- reguliariai pjauti žolę;
- poilsiaujant svarbu nepamiršti higienos, dažnai plauti rankas su muilu ar dezinfekuoti dezinfekantais.
Graužikų yra visur: įvairaus tipo miškuose, stepėse, dykumuose ir laukuose, kur pasitaiko net aukštai kalnuose. Kai kurie graužikai gyvena prie vandens, gerai plaukioja ir nardo. Lietuvoje dažniausiai sutinkami ir daugiausia problemų sukelia pilkosios ir juodosios žiurkės, naminės, dirvinės pelės, paprastieji ir rudieji pelėnai, pelės mažylės ir kt.