Vien Jungtinėje Karalystėje pas metus žarnyno vėžys diagnozuojamas daugiau kaip 40 tūkstančių gyventojų. Šiai ligai būdingas didelis mirtingumas – šioje šalyje per metus nuo jos miršta apie 16 tūkstančių žmonių – nes dauguma asmenų ignoruoja pirmuosius jos požymius ir kreipiasi į medikus tik tada, kai ji jau būna stipriai pažengusi.
Manoma, kad pagrindiniai žarnyno vėžio rizikos faktoriai – riebus ir daug raudonos mėsos turintis racionas bei fizinio aktyvumo trūkumas.
Jau anksčiau atlikti tyrimai rodė, jog kava gali turėti apsauginį poveikį, nors gauti rezultatai buvo per menki, kad galima būtų daryti tokią išvadą. Naujausias JAV Nacionalinio vėžio instituto Rokvilyje (Merilendo valstija) tyrimas peržiūrėjo beveik 490 tūkstančių žmonių, dalyvavusių panašaus pobūdžio tyrimuose nuo paskutinio praėjusio amžiaus dešimtmečio vidurio, duomenis. Buvo tiriami jų valgymo ir gėrimo įpročiai bei palygintas sergamumas žarnyno vėžiu tarp geriančių kavą ir jos negeriančių.
„American Journal of Clinical Nutrition“ skelbiami tyrimo rezultatai rodo, kad šios ligos rizika ima mažėti per dieną išgeriant keturis-penkis puodelius kavos, o šio gėrimo vartojimą padidinus iki šešių puodelių, tam tikrų vėžinių susirgimų atveju rizika krenta net 40 procentų. Ankstesnių tyrimų duomenimis, penki kavos ar arbatos puodeliai per dieną navikų formavimosi smegenyse riziką sumažina apie 40 procentų.
Be to, Japonijos mokslininkai nustatė, jog vos vienas puodelis per dieną beveik perpus sumažina pavojingų vėžio rūšių, pažeidžiančių burnos ertmę ir stemplę, riziką.