Žūsta smegenų ląstelės

Kitą moterį nelaimė ištiko vonioje džiovintuvu džiovinant plaukus. Basomis kojomis ant šlapių grindų atsistojusi moteris krito be sąmonės. Atgaivinti jos buvo nebeįmanoma. Priežastis ta pati – netvarkinga elektros įranga.

KMU klinikų Skubios pagalbos skyriaus vadovas Kęstutis Stašaitis įspėjo, kad vanduo – labai geras elektros laidininkas, todėl žmogus gali greitai gauti elektros smūgį. Tuomet sutrinka širdies darbas, ir ji nebevarinėja kraujo.

Nutrūkus kraujotakai įvyksta klinikinė mirtis. Tai būklė, kai nėra matomų gyvybės ženklų: neplaka širdis, žmogus nebekvėpuoja, išnyksta centrinės nervų sistemos funkcijos, tačiau vyksta medžiagų apykaita.

Pasak gydytojo, smegenys jautriausiai reaguoja į deguonies trūkumą, todėl įvykus klinikinei mirčiai, jos pradeda mirti po penkių minučių. Elektros traumą patyrusio žmogaus smegenys miršta greičiau nei, pavyzdžiui, sušalusio – ilgą laiką išbuvusio šaltame vandenyje.

Atjungti elektros šaltinį

„Atsitikus tokiai nelaimei negalima delsti – pagalbą reikia teikti kuo greičiau. Jei nelaimė ištiko besimaudant vonioje ir šalia veikė elektros prietaisas, pirmiausia reikia jį išjungti iš elektros šaltinio, – aiškino gydytojas. – Jei elektros laidas arba prietaisas įkritęs į vandenį, jokiu būdu negalima liesti nukentėjusio, kol nesudarysime saugios aplinkos.

Teikiant pagalbą kuo greičiau reikia patikrinti žmogaus gyvybines funkcijas – įsitikinti, ar jis kvėpuoja, ar yra sąmoningas. Jei pakalbintas nekalba, esama pavojaus, kad ir nekvėpuoja. Ši situacija kritiškiausia – byloja, kad nebeteka kraujas. Tuo įsitikinti galima nukentėjusįjį paguldžius ant nugaros, šiek tiek atlošus galvą ir pridėjus ausį prie krūtinės klausyti – tikrinti, ar kilnojasi krūtinės ląsta. Jei nėra kvėpavimo požymių, daroma prielaida, kad nustojo veikti ir širdis.

„Iškvietę greitąją medicinos pagalbą skubiai pradėkime nukentėjusįjį gaivinti. Geriausia – atlikti dirbtinį kvėpavimą ir drauge daryti dirbtinį širdies masažą – vidutiniškai 60 paspaudimų per minutę, – aiškino gydytojas. – Pūsdami orą į plaučius jiems duodame deguonies, o spausdami krūtinės ląstą sukeliame dirbtinę kraujotaką, kraujas vėl pradeda cirkuliuoti.“

Dirbtinis kvėpavimas gali palaikyti gyvybę, kol atvyksta greitoji medicinos pagalba.

Pirmos minutės – lemtingos

„Blogiausia, kad žmonės nemoka teikti pagalbos. Atsitikus nelaimei, ypač įvykus klinikinei mirčiai, jie sutrinka, išsigąsta. O pirmos minutės po nelaimingo atsitikimo – lemtingos. Juk atvykusi greitoji medicinos pagalba kartais nieko nebegali padėti, nes būna paprasčiausiai per vėlu“, – sakė KMU Intensyviosios terapijos klinikos vadovas Vidas Pilvinis.

Klinikos vadovas patarė su elektros prietaisais prie vandens elgtis labai atsargiai, nes vanduo gerina elektros impulsų plitimą ir labai greitai gali įvykti nelaimė.

„Nukentėjusiojo būklė priklauso nuo to, kokiu keliu elektros srovė teka žmogaus kūnu. Dažniausiai ji paliečia širdies plotą ir tada padariniai būna liūdniausi“, – teigė medikas.

Apsaugo guminė avalynė

Elektros prietaisai turi būti naudojami tik jiems pritaikytose patalpose. Nelaimių atsitinka, kai į vonios ar dušo patalpą atsinešamas televizorius ar radijo imtuvas, šlapioje patalpoje neatsargiai elgiamasi su skutimosi mašinėlėmis ar plaukų džiovintuvais.

Gydytojas K.Stašaitis priminė tragiškai pasibaigusį atvejį, kai elektros srovė nutrenkė jauną vaikiną, besimaudžiusį vonioje ir žiūrėjusį televizorių.

„Bėda, kad neretai vonios patalpoms skirti prietaisai, pavyzdžiui, skalbyklės, yra jungiami į netvarkingą elektros tinklą. Jei elektros instaliacija įrengta nekvalifikuotai, nelaimė, veikiant skalbyklei, gali įvykti ir plaunantis vonioje rankas“, – pastebėjo medikas. Pavojinga kaitintis ir garinėse pirtyse, jei jose įrengtas ne drėgnoms patalpoms skirtas apšvietimas.

Medikas pataria vonios kambaryje, kol jame veikia skalbimo mašina, dėvėti avalynę guminiais padais. Jei grindys šlapios, o ypač jei elektros instaliacija ar prietaisas netvarkingi, taip būtina elgtis ir naudojantis plaukų džiovintuvu, skutimosi mašinėle, kitais elektriniais prietaisais.