„Tyli užuojauta ir nuoširdus ačiū visiems mirusių donorų artimiesiems. Jų besąlygiškas gerumas ir neįkainojama dovana kitiems – tai nepaprastas žmogiškumo ir stiprybės pavyzdys. Tik patys kilniausi žmonės, susidūrę su sunkia netektimi, randa jėgų galvoti ne vien apie savo skausmą, bet ir apie kitų gyvenimus, apsispręsdami dovanoti. Tikime, kad šis apsisprendimas ne tik gelbsti kitų gyvybes, bet ir palengvina netekties skausmą“, – sako NTB vadovė Audronė Būziuvienė.

Audronė Būziuvienė

Nors netekę mylimo žmogaus artimieji priėmė kilnų sprendimą ir pritarė organų donorystei, 29 donorai netiko dėl medicininių kontraindikacijų. Dažniausios priežastys: onkologiniai susirgimai, išplitusi infekcija, vyresnis amžius su daugybe lydinčių ligų. Lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai efektyvių donorų, iš kurių transplantacijai buvo paimtas bent vienas organas ar audinys, skaičius išaugo beveik dviem trečdaliais – nuo 27 iki 43.

Pusantro šimto transplantacijų, dovanojusių viltį pasveikti ar gyventi

Dviejuose Lietuvos transplantacijos centruose, LSMUL Kauno klinikose ir  VUL Santaros klinikose, šiais metais atliktos 146 organų ir audinių transplantacijos. Lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai transplantacijų skaičius išaugo ketvirtadaliu – nuo 117 iki 146: gyvenimo ir vilties pasveikti sulaukė 91 organų recipientas Lietuvoje: atlikta 69 inkstų (iš jų 3 vaikai) – tame skaičiuje 4 gyvosios inkstų, 6 širdies (iš jų 1 vaikas), 13 kepenų ir 3 plaučių transplantacijos. Audinių recipientams padarytos 55 ragenų transplantacijos

Neradus tinkamų recipientų Lietuvoje, donorystės dovana pasiekė 36 sunkiai sergančius pacientus iš Lenkijos, Vokietijos, Austrijos, Šveicarijos, Kroatijos ir Vengrijos. Kiekvieną kartą, kai artimieji sutinka dovanoti, o medikų profesionalumas užtikrina organų gyvybingumą, ši neįkainojama dovana peržengia Lietuvos sienas.

Donorystės procesas – tai komandinis darbas. NTB komanda dėkoja visiems donorystės ir transplantacijos proceso dalyviams: Regioninių donorystės paslaugų koordinavimo centrų komandoms Kaune, Klaipėdoje ir Vilniuje, 21-os donorinės ligoninės gydytojams anesteziologams reanimatologams, transplantacijų chirurgams, slaugytojoms, laboratorijų specialistams, greitosios pagalbos automobilių vairuotojams, Lietuvos policijos pareigūnams, Lietuvos kariuomenei, Lietuvos Karinėms oro pajėgoms bei Valstybės sienos apsaugos tarnybai.

Iki rugpjūčio pabaigos Vilniaus-Panevėžio regione buvo identifikuoti 48 potencialūs donorai, iš kurių 18 tapo efektyviais, Kauno-Šiaulių regione – 41 potencialus donoras, 18 iš jų tapo efektyviais. Klaipėdos regione iš 17 potencialių donorų efektyviais tapo – 7.

Donoro kortelė – gyvenimą keičiantis pasirinkimas: du išskirtiniai atvejai

Nors Donoro kortelė Lietuvoje buvo įteisinta dar 2000 metais, o žmonių, pritarusių organų donorystei ir turinčių šią kortelę, skaičius artėja prie 50 tūkstančių, vis dar retai pasitaiko, kad konstatavus smegenų mirtį NTB specialistai pasakytų, kad miręs žmogus turėjo donoro kortelę.

Donoro kortelė

Per šių metų aštuonis mėnesius užfiksuoti du atvejai – kuomet patikrinus mirusiųjų apsisprendimą Žmogaus audinių, ląstelių ir organų donorų bei recipientų registre, paaiškėjo, kad du asmenys turėjo donoro korteles.

Lietuvos donorystės ir transplantacijos istorijoje iš viso užfiksuoti tik devyni atvejai, kai asmeniui, kuriam konstatuota smegenų mirtis, buvo nustatyta, kad jis turėjo Donoro kortelę.

Šiuo metu transplantacijų laukia beveik penki šimtai žmonių. Tarp jų: 133 laukia inksto, 99 – kepenų, 50 – širdies, 4 – plaučių, 3 – širdies-plaučių komplekso, 1 – kasos-inkstų komplekso, 167 – ragenų. Iš jų – 21 vaikas.

Pritarimas organų donorystei nieko nekainuoja, tačiau gali padovanoti neįkainojamą dovaną – išsaugoti gyvybę ar pagerinti sveikatą 7-iems transplantacijos laukiantiems žmonėms. Kviečiame išreikšti pritarimą organų donorystei – tai padaryti galite užpildę prašymą internetu ntb.lt svetainėje arba bet kurioje Camelia, Eurovaistinė arba Gintarinė vaistinė vaistinėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją