„Na, jeigu moteris iš tikrųjų tam vaikui jaus neapykantą... Bet tai galų gale gali kam nors (vaikelį – DELFI) atiduoti. Tas žmogelis bent gyvens. Gyvybė yra pati aukščiausia vertybė, už gyvybę aukštesnio dalyko žemėje nėra. Mes negalime taip lengvai mėtytis – duoti kūdikiui gyvenimą ar neduoti“, - sakė viena akcijos organizatorių, kuriai kalbant akyse kaupėsi ašaros.

Moteris pasakojo, kad praeityje dirbo medicinos seserimi ir kartu su medikais kovėsi net ir už apsigimusių kūdikių gyvybes, tad jai esą skaudu regėti, kaip šiuolaikinės moterys, motyvuodamos laisvu apsisprendimu ar blogomis materialinėmis sąlygomis, nutaria nutraukti pradėtą gyvybę.

„Aš esu labai griežta šituo atveju. Yra pasakyta: davė Dievas dantis, duos ir duonos. Pasižiūrėkite gausiose šeimose 2, 3, 5, 6 vaikai, bet jie visi užauga. Aš nekalbu apie asocialias šeimas, bet visi užauga normaliai, galbūt nepritekliuje, bet visi yra dori, vienas kitą mylintys“, - sakė D. Tarailienė, kuri akcijos metu vilkėjo baltą medikės chalatą, ant burnos ir nosies buvo užsidėjusi respiratorių, o ant baltų chirurginių pirštinių švietė raudonos dėmės, imituojančios kraują.

Akcijos dalyviai krauju buvo „išpuošę“ ir į kibirą sumestas nuogas, sulūžusias lėles, kurios turėjo simbolizuoti abortais žudomus kūdikius, o plakatuose buvo skelbiama, kad abortais yra beveik tolygus mirties bausmei. Praeivių dėmesį visuomenininkai siekė atkreipti mušamu būgnu ir kvietė žmones pasirašyti po kreipimosi tekstu į sveikatos apsaugos ministrą bei Seimą.

Šiuo kreipimusi prašoma panaikinti 1994 m. sveikatos apsaugos ministro pasirašyto įsakymo dalį, kuriuo nėštumas gali būti nutrauktas pagal moters pageidavimą.

DELFI primena, kad Lietuvoje nutraukti nėštumą leidžiama iki 12-tos nėštumo savaitės, kasmet šiai procedūrai ryžtasi apie 10 tūkst. moterų.

Praėjusios kadencijos Seimas yra pradėjęs svarstyti Lenkų rinkimų akcijos vadovo Valdemaro Tomaševskio ir kitų parlamentarų įregistruotą Gyvybės prenetalinėje fazėje įstatymą, tačiau sutarimas šiuo klausimu kol kas nepasiektas.

Europos Sąjungoje abortai draudžiami Maltoje, Airijoje ir Lenkijoje. Likusios valstybės, tarp jų ir Lietuva, abortų nedraudžia, tik nustato ribą, iki kurios jis leidžiamas. Šis terminas įvairuoja nuo 10 iki 18 savaičių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)