Surinkome informaciją apie vakcinacijos rekomendacijas, taip pat – kur, kam ir kada šiemet pasiskiepyti nuo gripo, koronaviruso bei pneumokokinės infekcijos.

Nemokamos gripo vakcinos – ir vaikams

Gripas – užkrečiamoji virusinė liga, kuri pasiekia piką žiemos mėnesiais – kai atšąla orai ir didžiąją laiko dalį praleidžiame patalpose. Gripu susargdina kelių tipų virusai, kai kurie iš jų ypač pavojingi, nes sukelia epidemijas.

Veiksmingiausiai nuo sunkios ligos eigos ir komplikacijų saugo skiepai, o kiekvieną sezoną nuo gripo skiepijama atnaujinta vakcina.

Skiepytis nuo gripo rekomenduojama prieš prasidedant sezoninio gripo sergamumo pakilimui, t. y. rugsėjo–spalio mėn., tačiau skiepytis galima viso gripo sezono metu. Pakankamai antikūnų organizme susiformuoja maždaug per 2 savaičių laikotarpį.

VLK infografikas

Šiais metais įsigaliojusi naujovė – kompensuojamąja gripo vakcina bus skiepijami ir 2–7 metų (imtinai) vaikai.

Vakcina keturvalentė – sauganti nuo keturių gripo atmainų.

Valstybinės ligonių kasos (VLK) Centralizuotai apmokamų vaistų skyriaus patarėja Agnė Grušeckienė informavo „Delfi“, jog nemokamai PSDF lėšomis perkama sezonine gripo vakcina gali pasiskiepyti žmonės, patenkantys į rizikos grupes:

  • 65 metų ir vyresni,

  • nėščiosios,

  • socialinės globos ir slaugos įstaigų gyventojai,

  • sergantieji lėtinėmis ligomis,

  • sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai, patiriantys didžiausią tiesioginę riziką užsikrėsti gripu, bendraudami su sergančiais žmonėmis.

Šiam sezonui nupirktos vakcinos jas užsisakiusias Lietuvos gydymo įstaigas pasieks per rugsėjo mėnesį. Iš viso į gydymo įstaigas bus pristatyta daugiau nei 223 tūkst. gripo vakcinos dozių.

„Šįkart Privalomojo sveikatos draudimo fondui (PSDF) sezoninė gripo vakcina atsiėjo kiek daugiau nei 900 tūkst. eurų. Vienos dozės kaina, palyginus su pernai, sumažėjo net 28 procentais“, – informavo A. Grušeckienė.

Šį sezoną – atnaujinta COVID-19 vakcina

Tiek Lietuvoje, tiek Europoje stebint maždaug šešiomis savaitėmis anksčiau prasidėjusį COVID-19 ligos atvejų didėjimą, lyginant su pernai tuo pačiu laikotarpiu, sveikatos priežiūros institucijų specialistai primena – tie, kurie skiepijosi pernai, apsaugos nebeturi.

Nuo COVID-19, arba koronaviruso infekcijos, skiepijama vakcina, kuri yra pritaikyta šiuo metu cirkuliuojančioms viruso atmainoms – Comirnaty JN.1 („Pfizer“). Būtent šią vakciną balandžio mėnesį rekomendavo Europos vaistų agentūra.

Kaip „Delfi“ informavo Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), iš viso šiam sezonui užsakyta kiek daugiau nei 136 tūkst. COVID-19 vakcinų, pritaikytų šiuo metu cirkuliuojančioms atmainoms.

Lietuvą pasiekusios dar ne visos užsakytos vakcinos, kol kas – apie trečdalis, t. y. 30 tūkst. Tiesa, gydymo įstaigos jau pradėjo skiepijimą, vakciną galima užsakyti nuo rugpjūčio 26 d.

„Likusios užsakytos vakcinos Lietuvą turėtų pasiekti spalio mėnesį“, – teigė SAM atstovas.

Visi gyventojai gali registruotis vakcinacijai, pasiskambinę į Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) interneto svetainėje esantį vakcinas užsisakiusių gydymo įstaigų sąrašą arba registruodamiesi registruodamiesi Išankstinės pacientų registracijos informacinėje sistemoje.

Privalomuoju sveikatos draudimu apdrausti gyventojai nuo COVID-19 ligos skiepijami nemokamai.

„Jei asmuo nėra draustas, už vakciną ir skiepijimo paslaugą turės sumokėti skiepijančios asmens sveikatos priežiūros įstaigos vadovo nustatyta tvarka“, – teigė NVSC Kokybės vadybos ir komunikacijos skyriaus patarėja Lina Grinytė-Jauniškienė.

SAM primena, kad „nuo COVID-19 ligos galima pasiskiepyti bet kurioje gydymo įstaigoje, nebūtinai ten, kur asmuo yra registruotas“.

Skiepas

Rekomendacijos dėl COVID-19 skiepų

„Į COVID-19 jau reikia žiūrėti kaip į sezoninę ligą. Tiek asmenys, kurie persirgo praėjusiais metais, labai didelė tikimybė, kad jie nebeturi imuniteto, virusas vis dar kinta, paties viruso pokyčiai lemia, kad žmonės neturi imuniteto; jis arba po vakcinacijos, arba po natūraliai persirgtos ligos jau nuslopo, o šiais metais virusas vėl yra šiek tiek pakitęs, sukurta atnaujinta vakcina, taigi žmonės, norėdami apsisaugoti, lygiai taip pat, kaip nuo sezoninio gripo, šiais metais, šį sezoną turi pasiskiepyti, kad sukurtų atitinkamą imuniteto lygį, kad šį sezoną galimai neužsikrėstų šia infekcija.

Rekomendacija tiek gripo, tiek COVID-19 vakcinacijai yra visiems, bet ypatingai – rizikos grupei priklausantiems asmenims“, – „Delfi yra sakiusi NVSC Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus patarėja Greta Gargasienė.

Gyvybės mokslų centro profesorė Aurelija Žvirblienė taip pat akcentavo, kad skiepai visų pirma rekomenduojami rizikos grupėms priklausantiems asmenims – vyresnio amžiaus žmonėms, sergantiems įvairiomis lėtinėmis ligomis ir kt.

Dar neturi ryškaus sezoniškumo

Kalbėdama apie pačią COVID-19 ligą L. Gargasienė pabrėžė, kad liga dar neturi ryškaus sezoniškumo.

Kvėpavimo takų infekcijos, jos teigimu, aktyviausiai plinta gripo sezono metu, o „gripo sezonas yra nuo 40 metų savaitės iki kitų metų 20 savaitės, tai reiškia – nuo vienų metų spalio iki kitų metų gegužės mėnesio“.

„Jeigu žinome, kad sezoninis gripo sergamumo pikas dažniausiai būna sausio–vasario mėnesiais, mes to laukiame. Su COVD-19 liga dar per mažai laiko, kad galėtume pasakyti – konkrečiai tokį ar tokį mėnesį sergamumas bus didžiausias. Praėjusiais metais didžiausią sergamumą turėjome gruodžio mėnesį. Kaip bus šiais metais, kol kas sunku pasakyti, tačiau, kaip minėjau, tiek Lietuvoje, tiek Europoje, matome, kad sergamumo pradžia yra ankstesnė šešiomis savaitėmis, lyginant su pernai tuo pačiu laikotarpiu“, – teigė NVSC atstovė.

Pneumokokinė infekcija

Efektyviausia priemone nuo pneumokokinės infekcijos išlieka skiepai

Pneumokokinė infekcija – ūmi bakterinė infekcija, jos sukėlėjas dažniausiai sukelia plaučių uždegimą. Šaltuoju metų sezonu saugotis būtina ne tik peršalimo ar gripo, bet ir šios kvėpavimo takų infekcijos, kuri pavojingiausia ikimokyklinio amžiaus vaikams, vyresniems žmonėms ir sergantiems lėtinėmis ligomis asmenims.

Efektyviausia apsisaugojimo priemone nuo pneumokokinės infekcijos NVSC įvardija skiepus.

Kaip informavo VLK Centralizuotai apmokamų vaistų skyriaus patarėja A. Grušeckienė, PSDF lėšomis apmokama pneumokokinės infekcijos vakcina nemokamai vakcinuojami:

  • kūdikiai ir vaikai iki 2 metų amžiaus,

  • sunkiomis lėtinėmis ligomis sergantys vaikai nuo 2 metų ir suaugusieji,

  • visi 75 metų ir vyresni gyventojai.

Įprastinę pneumokokinės infekcijos vakcinacijos schemą kūdikiams ir vaikams iki 2 metų sudaro 3 vakcinos dozės. Pirmoji dozė skiriama 2 mėnesių sulaukusiems kūdikiams, o antroji dozė – 4 mėnesių. Trečiąja sustiprinančia doze rekomenduojama skiepyti 12–15 mėnesių vaikus.

Rizikos grupėms priklausantys gyventojai skiepijami viena šios vakcinos doze, išskyrus atvejus po kraujodaros kamieninių ląstelių transplantacijos. Tuomet tiek vaikai, tiek suaugusieji skiepijami 4 vakcinos dozėmis pagal specialią schemą, minėjo A. Grušeckienė.

Pneumokokinės infekcijos vakcinos PSDF lėšomis yra perkamos keleriems metams pagal poreikį, kurį paskaičiuoja NVSC.

„Pavyzdžiui, pernai į sveikatos priežiūros įstaigas šių vakcinų, skirtų kūdikių ir vaikų iki 2 m. amžiaus skiepijimui pagal profilaktinių skiepijimų kalendorių, pristatyta daugiau nei 60 tūkst. dozių, o rizikos grupėms skirtų vakcinų – beveik 35 tūkst.“, – minėjo VLK atstovė.

„Šiuo metu Europoje naudojamos dviejų tipų vakcinos: konjuguotos ir polisacharidinė pneumokokinės infekcijos vakcinos. 10-valente konjuguota pneumokokinės infekcijos vakcina skiepijami kūdikiai ir vaikai iki 5 metų amžiaus, 13-valente konjuguota pneumokokinės infekcijos vakcina skiepijami kūdikiai, vaikai, paaugliai, suaugusieji bei rizikos grupėms priklausantys asmenys. Paskiepijus konjuguotomis vakcinomis susidaro ilgalaikis imunitetas. Polisacharidine pneumokokinės infekcijos vakcina skiepijami vyresni nei 2 metų vaikai ir suaugę. Imunitetas susidaro 5 metams“, – skelbia NVSC.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)