– 2010 m. rugpjūtį Jodie Craig manė, kad ją ištiko širdies priepuolis;

– Ji įsidėjo tamponą 15.00 val. dienos, o jau 17.00 val. pasijuto blogai;

– Jai buvo šešiolika, kai medikai diagnozavo jai toksinio šoko sindromą, retą, bet gyvybei pavojingą ligą, kurią sukelia stafilokoko ar streptokoko bakterijos;

– Ji smarkiai karščiavo ir jai prireikė gydytojų reanimatorių pagalbos;

– Ji neteko 60 proc. plaukų po to, kai jai išsivystė alopecija (plikimas), dažnai siejamas su stresu;

– Praėjo ketveri metai, ir 20-metė mergina atsigavo po sunkaus išbandymo;

– Ji sako: „Buvo nepaprastai sunku, bet tiesiog esu dėkinga, kad esu gyva“.

Paauglei prireikė gydymo reanimacijoje praėjus kelioms valandoms po to, kai įsidėjo tamponą, - jai išsivystė mirtinai pavojinga liga, vadinama toksiniu šoko sindromu.

16-metė Jodie Craig manė, kad ją ištikęs širdies priepuolis, kai pajuto didelį silpnumą, jautėsi lyg suparalyžiuota negalėdama pajudėti, pradėjo vemti. Kūno temperatūra buvo labai aukšta ir nekrito.

Ji skubiai buvo nugabenta į Edinburgo ligoninę, kur gydytojai jai diagnozavo toksinį šoko sindromą, retą, bet gyvybei pavojingą ligą, kurią sukelia stafilokoko ar streptokoko bakterijos.

Intensyvios terapijos skyriuje mergina buvo prijungta prie gyvybės palaikymo aparatūros. Gydytojai perspėjo Jodie motiną Dawn, kad jos duktė gali mirti.

Prireikė dvejų ilgų metų, kol mergina pasveiko, per tą laiką ją kankino ir kitos ligos, tokios kaip su stresu susijusi alopecija (plikimas) ir plaučių uždegimas.

Toksinį šoko sindromą sukelia stafilokoko ar streptokoko bakterijos (staphylococcus aureus ir streptococcus pyogenes), kurios paprastai tarpsta odoje nesukeldamos organizmui žalos. Bet kai infekcija patenka į organizmo kraujotaką, bakterijos išskiria nuodingus toksinus.

Dvidešimtmetė Jodie Craig pasakojo  „MailOnline“: „Mano kūno temperatūra buvo neįtikėtinai aukšta, ir mano mamai gydytojai sakė, kad aš galiu mirti. Keturias dienas buvau gydoma Reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriuje, vėliau dar pusantros savaitės gulėjau ligoninėje. Teko vartoti net septyniolika įvairių rūšių antibiotikų, man buvo neapsakomai silpna. Tiesiog negaliu patikėti, kad visą šią baisą istoriją sukėlė paprastas tamponas".

Per dvejus su pusę metų Jodie Craig neteko 60 proc. savo plaukų, jai išsivystė plaučių uždegimas.

Bet praėjus ketveriems metams nuo 2010 m. rugpjūčio, nuo to vos jos nepražudžiusio košmaro, ji vėl tvirtai stovi ant kojų – pasak jos, iš dalies atsigauti jai padėjo jos meilė airiškiems šokiams.

Vadybininke dirbanti mergina pasakojo: „Pamenu tą dieną – lygiai trečią valandą dienos aš įsidėjau tamponą. Netrukus pasijutau blogai, mama paskambino gydytojams, kurie patarė man apsilankyti pas juos kitą dieną. Jau penktą valandą dienos jaučiausi siaubingai ir nuėjau prigulti. Maniau, kad man prasidėjo širdies priepuolis. Man buvo taip silpna, jog negalėjau pajudėti, ėmė smarkiai pykinti. Negalėjau pakelti rankos, vos prisišaukiau mamą. Nedelsiant buvo iškviesta greitoji medicinos pagalba, gydytojai diagnozavo karštinę. Bet jau kitą rytą gydytojai nusiuntė Jodie Craig į Edinburgo „Western General“ ligoninę.

„Gydytojai pasakė mano mamai, kad aš labai rimtai sergu, bet priežasties jie kol kas nežinantys, - pasakojo mergina. – Sakė, kad gali būti, jog jiems nepavyks manęs išgelbėti ir kad šeima turinti būti tam pasiruošusi ir su ja atsisveikinti“.

Bet ruošdamiesi įstatyti jai kateterį į šlapimtakį, gydytojai pamatė, kad ji įsidėjusi tamponą. Nedelsianti jai buvo paskirta lašelinė su stipriais antibiotikais. Tačiau liga niekaip nenorėjo trauktis. Po kelių mėnesių Judith Craig plaukai ėmė slinkti, jai buvo nustatyta alopecija (plikimas), - liga, kurią dažnai sukelia stiprus stresas.

„Gydytojai man pasakė, kad mano organizme, kovojančiame su TSS, įvyko tam tikrų pokyčių ir vienas iš šio sindromo poveikių – plaukų kritimas, – pasakojo mergina. – Man tai buvo blogiausia naujiena, juk buvau tik šešiolikos“. 

Be to, dėl silpnos imuninės sistemos jai išsivystė plaučių uždegimas. O grįžus į mokyklą, jai dažnai ištikdavo alpulio priepuoliai iš nuovargio. 

Buvo nuspręsta, kad mokykloje ji lankysis tik tam tikromis dienomis ir didžiąją laiko dalį mokysis namuose. Ir nepaisant visų šių sunkumų, ji sėkmingai baigė vidurinę mokyklą. Be to, atrado pomėgį airiškiems šokiams.

„Aš nieko neveikiau, nes jaučiausi labai silpna, - pasakojo Jodie „MailOnline“. – Bet mano geriausia draugė Robin, kuri gyveno priešais šokių mokytoją, papasakojo man apie šiuos šokius. Ir dabar aš dalyvauju airiškų šokių varžybose.

„Buvo labai sunku, bet esu tiesiog dėkinga, kad likau gyva“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)