Apie tai antradienio popietę žurnalistams sakė VUL Santaros klinikų generalinis direktorius profesorius Feliksas Jankevičius.

„Situacija su kovidiniais pacientais kol kas yra kaip ir pakenčiama. Skaičius didėja iš lėto. Iš 40 kovidinių lovų užimta 30, tai yra apie du trečdalius, tačiau reanimacinės lovos, kurių mes šiame etape turime devynias, beveik visos, tai yra – aštuonios, užimtos. Taigi, reanimacijoje situacija yra įtempta ir mes planuojame plėsti reanimacinių lovų skaičių“, – žadėjo F. Jankevičius.

Anot profesoriaus, Santaros klinikos yra rezerve numačiusios atsargą COVID-19 pacientams skirtų lovų. Tiesa, planinės paslaugos dėl to vis tiek gali šiek tiek nukentėti.

„Bendras planinių paslaugų skaičius kažkiek nukentės, nes reikia turėti galvoje, kad anesteziologų-reanimatologų skaičius yra tas pats, jų nedaugėja. Kuomet užimame reanimacines vietas kovidiniams pacientams, juos reikia prižiūrėti, slaugyti ir dėl to kažkiek nukentės, žinoma, planinės paslaugos.

Kad tai neįvyktų didesniame laipsnyje, mes ligoninės ribose atliekame įvairius manevrus, siekdami palaikyti svarbiausias planines paslaugas tokiame lygyje, kokios jos buvo ikikovidiniame“, – paaiškino Santaros klinikų vadovas.

Atraminėse ligoninėse lovos, skirtos COVID-19 sergantiems pacientams, taip pat pildosi. Kol kas pagrindinėje atraminėje ligoninėje, Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje, yra 60 lovų, paruoštų kovidiniams pacientams. Jose guli virš 40 ligonių.

Iš lėto pildosi ligoninės ir Ukmergėje, Alytuje. Dėl visa ko padidintas kovidinių lovų skaičius ir Elektrėnų savivaldybėje. Ten numatyta papildomai 40 lovų kovidiniams pacientams.

„Vilniaus regione dabar situacija stabilesnė ir neatrodo taip grėsmingai, kaip pernai, bet, žiūrint į pamario regionus, situacija gali pasikeisti labai greitai.

Galvojame, kad pikas prasidės galbūt rugsėjo mėnesį, nes situacija yra kol kas žymiai geresnė negu Klaipėdoje, pamaryje“, – pastebėjo gydytojas.

Feliksas Jankevičius

Pasak F. Jankevičiaus, tuomet, kai sergamumas koronavirusu Lietuvoje buvo pats aukščiausias, buvo užimta triskart daugiau lovų negu dabar.

„Labai tikiuosi, kad prie to vėl neprieisime, nes vis tik auga paskiepytų gyventojų skaičius. Tai yra labai svarbu.

Palyginti su praėjusio rudens situacija, mūsų medikai Santaros klinikose paskiepyti beveik visi, daugiau nei 95 proc. Tai sustiprina mūsų gretas labai stipriai“, – pasidžiaugė direktorius.

Vis tik pacientai, patenkantys į Vilniaus regiono medikų rankas, kelia susirūpinimą. Anot F. Jankevičiaus, jie yra ženkliai jaunesni negu anksčiau, dauguma jų – apie 90 proc. ar net daugiau – užsikrėtę delta atmaina ir yra neskiepyti.

„Faktiškai visi pacientai su labai retomis išimtimis yra neskiepyti. Galbūt tik vienas-kitas yra, kurie užiskrėtė iškart, gavę antrąją skiepo dozę, kai dar nespėjo įsibėgėti jų imuninis atsakas“, – pasakojo profesorius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (273)