„Temperatūra buvo iki 40 laipsnių ir žemiau 38,5 laipsnių ji nenukrisdavo. Pirmą parą mes prabuvome namuose, kadangi žinau, jog pirmą parą dar nelabai galima tyrimus daryti, nes kraujas nieko neparodys. Tai kažkaip pralaukėme, prakentėjome, o paskui, kai karščiavo antrą parą, nusprendėme naktį važiuoti į Vilkaviškio ligoninės Vaikų priėmimo skyrių“, – LNK žinioms pasakojo mergaitės mama Elvija Liutaitė.

Mama pasakojo, kad vaikas jautėsi prastai. Sako, Priėmime pamatavus temperatūrą, mergaitei buvo 39 laipsniai.

„Paklausė plaučius. Beklausant dar ir pasakė: „Ką čia klausyti? Ji gi vis tiek nekosti“. Pažiūrėjo gerklę per turbūt dvi sekundes. Sakė, kad šiek tiek raudona, bet viskas čia gerai“, – prisiminė mažylės mama.

Vaiką Vilkaviškio ligoninėje priėmusi gydytoja sako, kad ligoniai vertinami pagal oficialius kriterijus.

„Vertinami kriterijai: temperatūra, sąmonės būklė, kaip reaguoja į aplinką. Klausėme tėvų, kaip jis elgiasi, kai nukrenta temperatūra, kaip valgė, gėrė, šlapinosi, ar buvo traukulių, ar buvo bėrimų. Lygiai taip buvo apžiūrėta ir šita mergaitė, atvykusi 19 dieną, naktį, 1 valandą. Ji niekuo nesiskyrė nuo kitų karščiuojančių vaikų“, – paaiškino Vilkaviškio ligoninės Vaikų priėmimo skyriaus vedėja Kristina Kubilienė.

Mama sako, kad gydytoja rekomendavo vaiko būklę stebėti ir konsultuotis su šeimos gydytoja.

„Kovido testas mums nebuvo padarytas. Kraujo tyrimai nebuvo padaryti. Apie kažkokius tolimesnius tyrimus, tokius, kaip rentgenai, echoskopijos ar šlapimo tyrimai, išvis turbūt net nebuvo minčių. Tai mes išvažiavome namo“, – sakė E. Liutaitė.

Gydytojai sako, kad nematė priežasties atlikti tyrimus. O juos padarius per anksti, vos susirgus, diagnozė gali būti netiksli.

„Tikrai nebuvo indikacijų [tyrimams]. Dėl to aš ir sakiau, kad kraujo ėmimas vaikui tikrai yra didelis stresas naktį, kai jis turi ramiai miegoti namuose, šiltuose pataluose, apgaubtas tėvų rūpesčio ir pan. Tą gali padaryti ir šeimos gydytojas ryte“, – teigė gydytoja K. Kubilienė.

Gydytoja paaiškino, kokios būklės mergaitę matė: „Temperatūra krentanti. Ji adekvačiai reagavo į aplinką. Bėrimų nebuvo. Kvėpavimas buvo stabilus, neapsunkintas. Ji neturėjo nė vieno raudono ženklo, į kurį reikėtų nedelsiant čia ir dabar reaguoti“.

Mama sako, kad ir vėliau po konsultacijų telefonu su kitais medikais nesijautė rami. Tad kiek palaukusi, nusprendė vaiką vežti į Marijampolės ligoninę.

„Deguonies kiekis kraujyje jau buvo 92, kas yra labai mažai tokiam vaikučiui. Tada buvo viskas padaryta: visi reikalingi kraujo tyrimai, C-reaktyvinio baltymo tyrimas. Pamatyta, kad tai yra bakterinė infekcija, bet lyg dar ir virusą kraujas rodo. Kadangi bakterinė infekcija, iš karto nusiuntė daryti plaučių nuotrauką. Pamatė, kad plaučiuose viskas tvarkoje. Padarė šlapimo tyrimus“, – vardijo mergaitės mama.

Po tyrimų kūdikis atsidūrė reanimacijoje.

„Galutinė liga yra enterovirusas. Komplikacija yra angina. Visi tyrimai buvo atlikti žaibišku greičiu. Mus iš karto paguldė į intensyvios terapijos stebėjimo palatą, į reanimaciją. Ten prabuvome iki vakar. Vaikas buvo iš karto pajungtas prie lašelinių“, – sakė E. Liutaitė.

Anot Vilkaviškio ligoninės gydytojos, nors naktį akivaizdžių simptomų nebuvo, jie galėjo atsirasti vėliau, ligai progresuojant.

„Praėjo 20 val., kol jie kreipėsi. Galėjo tą dieną negerti skysčių: vieną dieną gėrė, kitą – negėrė ir tas skysčių trūkumas galėjo atsiliepti tai būklei. Angina tikrai gali toliau atsirasti per kelias valandas, per parą“, – sakė K. Kubilienė.

Mergaitė reanimacijoje praleido 3 paras. Tėvai sako, kad dėmesys vaikui abiejose ligoninėse – kaip diena ir naktis.

„Įdomu, kodėl mūsų nepaliko stebėjimui, kad daktarė pažiūrėtų, kaip keičiasi jos būklė, ir kodėl nebuvo atlikti tyrimai. Mes buvome tądien vienintelės priėmime, daugiau nieko nebuvo. Mes užtrukome gal 10 min.“, – teigė mergaitės mama.

Po šio įvykio tėvai dėl netinkamai suteiktų paslaugų parašė skundą Vilkaviškio rajono savivaldybei, kuri yra ligoninės steigėja.

Vilkaviškio rajono savivaldybės Juridinio skyriaus vedėja Vilma Kolpakovienė sakė: „Paciento skundas nagrinėjamas pačios Vilkaviškio ligoninės viduje teisės aktų nustatyta tvarka. Jeigu gautas atsakymas netenkins, toliau jie gali ligoninės sprendimą skųsti vėl aukštesnei institucijai“.

Vilkaviškio ligoninė pradėjo vidinį tyrimą situacijai aiškintis.

Visą LNK žinių reportažą galite peržiūrėti čia: