Jeigu šiam užkandžiui tiesiog negalite atsispirti, galite jį pasigaminti namuose – pašalinę riebalų perteklių, gausite sveikesnį rezultatą. Tačiau riebalų perteklius yra ne vienintelė gruzdintų bulvyčių problema. Dažnai jose gausu įtartinų konservantų. Taigi siūlome sužinoti, ką iš tikrųjų gaunate greitojo maisto restorane užsisakę porciją gruzdintų bulvyčių.

Mokslų daktaras Christopheris Ochneris kartu su kolegomis atliko tyrimą Niujorko nutukimo ir mitybos tyrimų centre. Paaiškėjo, kad vienoje gruzdintų bulvyčių porcijoje yra 500 kalorijų, 25 gramai riebalų, 63 gramai angliavandenių, 350 miligramų druskos, 6 gramai ląstelienos ir 6 gramai baltymų. Tačiau čia sąrašas nesibaigia.

Pavyzdžiui, vegetarus gali šokiruoti faktas, kad nemažai greitojo maisto restorano savininkų naudoja jautienos skonio stipriklius, kurių sudėtyje yra hidrolizuotų kviečių ir pieno.

Aliejaus pavojai

Prieš užšaldant, gruzdintos bulvytės iškepamos aliejuje. Antrą kartą į verdantį aliejų jos beriamos užsisakius jų porciją greitojo maisto restorane. Dažniausiai įprastas kepimo aliejus gruzdintuvėje maišomas su hidrintu sojos pupelių aliejumi. Hidrinant aliejų, nesotieji riebalai tampa sočiaisiais. Šio proceso metu pasirūpinama, kad aliejus neapkarstų, tačiau transriebiosios rūgštys medikų siejamos su didesne širdies ligų rizika.

Citrinų rūgštis

Šis gana įprastas konservantas įvardijamas kaip saugus naudoti, tačiau mitybos specialistai išlieka budrūs. Trumpiau tariant, būtent šis konservantas užtikrina, kad bulvytės negestų mėnesių mėnesius.

Tretinis butilo hidroksinolas (TBHQ)

Šis itin galingas konservantas naudojamas daugelyje produktų. Tyrimai su gyvūnais atskleidė, kad jis susijęs su dvylikapirštės žarnos opomis ir struktūrine žala žmogaus DNR.

Dekstrozė

Taip, ir vėl cukrus. Didžiausia bėda, kad dekstrozė, vertinant pagal kiekį, yra trečioji svarbiausia greitojo maisto restoranuose patiekiamų gruzdintų bulvyčių sudedamoji dalis – ją lenkia tik bulvės ir aliejus. Naujausias tyrimas atskleidė, kad žmogaus organizmas cukrų į riebalus verčia žymiai lengviau nei riebalus į riebalus. Išvada? Cukrus yra dar didesnis blogis nei per didelis riebalų kiekis.

Fosfatai

Ši sudedamoji dalis pasirūpina, kad gruzdintos bulvytės ilgiau atrodytų šviežios ir išsaugotų patrauklią spalvą – net iki dviejų mėnesių. Be fosfatų neretai neįsivaizduojami ir prekybos centruose pardavinėjami pyragai, pudingai, vafliai, blyneliai, mėsos gaminiai ir konservuota žuvis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)