„Kai kurie specialistai pabrėžia, kad karštame ir labai šiltame vandenyje medus praranda naudingas savybes, tad nėra skirtumo, ar saldinamės arbatą medumi, ar cukrumi. Ar tikrai taip yra? Kokia turi būti vandens temperatūra, kad medus jame neprarastų savo naudingų savybių?“ – klausia LRT.lt skaitytojas Paulius.
Į jo klausimus atsako Kauno rajono bitininkas Algirdas Amšiejus bei Šiaulių rajono bitininkė Roma Mačienė.
Pasak A. Amšiejaus, reikia skirti, ar medų ruošiamės vartoti kaip maistą, ar kaip vaistą.
„90 proc. žmonių pasaulyje medų vartoja kaip maistą, jį deda ir į karštą, ir į šaltą vandenį. Šiuo atveju lemiamą vaidmenį vaidina medaus skoninės savybės. Jei medų norime vartoti kaip mikroelementų papildą organizmui, tada reikėtų medų vartoti atskirai, užsigeriant arbata“, – sako A. Amšiejus.
Pasak bitininko, medų tirpdyti vandenyje galima, tačiau, vartojant jį kaip vaistą, skrandžio rūgštingumui reguliuoti ar kitos organizmo funkcijoms pagerinti, vandens temperatūra turėtų būti 30–35 laipsnių. A. Amšiejaus teigimu, aukštesnėje temperatūroje meduje gaminasi nuodingas junginys, kancerogenas – oksimetilfurfurolas.
Savo ruožtu bitininkė R. Mačienė medų rekomenduoja medų valgyti, kol žmogus yra sveikas, kad nesusirgtų, o ne tada, kai jau susergama. „Susirgus vartojamas medus gali suaktyvinti ir kai kuriuos uždegiminius procesus“, – teigia pašnekovė.