Dažniausiai apsinuodijama greitai gendančiu maistu, tokiu kaip: karšto rūkymo mėsa, žuvis, dešros, taip pat pieno produktai, kreminiai gaminiai. Tad ruošdamiesi iškyloms, pasirūpinkite, kad maistas būtų ne tik skanus, bet ir saugus.

Siekiant poilsio gamtoje metu išvengti žarnyno užkrečiamųjų ligų, Kauno visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėja Orina Ivanauskienė pataria:

Ruošiantis iškylai į gamtą, įsidėti negreitai gendančių maisto produktų.

Užkandžiams gamtoje pasiimti labiausiai tinkamo maisto - šalto rūkymo mėsos gaminių, traškučių, sausainių be kreminio įdaro, kondensuoto arba labai aukšta temperatūra apdoroto pieno, vaisių, daržovių.

Vykstant į gamtą kelioms dienoms labai svarbu įvertinti kiek ir kokių maisto produktų pasiimti, ypač jei ten nebus šaldytuvo, geriamo vandens.

Maistą termoizoliacinėse talpose laikyti ne ilgiau kaip vieną dieną.
Pakankamai gerai iškepti vištieną, kitą mėsą ir jų produktus, prieš vartojant šį maistą rekomenduojama įsitikinti, kad nesiskiria rausvas skystis.

Vaisius ir daržoves plauti tik geriamu vandeniu.

Maistui ir indų plovimui vartoti tik švarų geriamą vandenį.

Prieš valgį būtinai nusiplauti rankas su muilu. Nepamiršti to priminti ir vaikams.

Įvertinti, jei nebus galimybės nusiplauti rankų, išvykos metu turėti drėgnų servetėlių rankoms.

Jeigu nepavyko išvengti maistu plintančios infekcinės ligos, pajutus pirmuosius ligos požymius (pykinimą, vėmimą, viduriavimą, pilvo skausmus, karščiavimą), patartina kuo skubiau kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)