Paminėtina, kad svečių tarpe dominavo chirurgai iš Mayo klinikos (Ročesteris, Minesotos valstija, JAV) ir Klivlendo klinikos (Klivlendas, Ohajo valstija, JAV) – o šios dvi klinikos užima pirmą ir antrą vietą pasauliniame 2023 metų pabaigoje paskelbtame gydymo įstaigų reitinge.

Besikeičiančiai ir pertvarkomai po jos įsteigimo sujungus tris uostamiesčio gydymo įstaigas 2023 metų pradžioje Klaipėdos universiteto ligoninei daug reiškia bendravimas su šio pasaulio geriausiais. Kartu su minėtais specialistais, atvyko ir svečiai iš Pitsburgo (JAV, Londono (Jungtinė karalystė), Bragos (Portugalija), Mumbajaus (Indija) ir Teherano (Iranas).

Šią konferenciją remia ir pasaulinė chirurgų draugija (Inernational Society of University Colon and Rectal Surgeons), joje dalyvavo ir jos prezidentas dr. Joesph Nunoo-Mensah iš Londono, Jungtinės Karalystės. Bendradarbiaujant su šia organizacija, šis renginys Klaipėdoje pirmą kartą buvo tiesiogiai transliuojamas internetu – tad jame galėjo ne tik gyvai dalyvauti Lietuvos gydytojai, bet virtualiai ir gausybė chirurgų iš bet kurios pasaulio kampelio. Konferencijoje Klaipėdoje apsilankė 120 gydytojų, o ją virtualiai stebėjo virš 150 specialistų iš kitų šalių. Tai buvo svarbu ne tik Klaipėdos universiteto ligoninės žinomumui, bet ir Klaipėdos miestui bei mūsų šaliai. Negalėję prisijungti galės konferencijos įrašą peržiūrėti internete.

Apie šio neeilinio tarptautinio renginio ištakas paprašėme papasakoti jo iniciatorių, Klaipėdos universiteto ligoninės pilvo ir krūtinės chirurgijos klinikos vadovą prof. Narimantą Evaldą Samalavičių.

„Mayo klinika man buvo pavyzdys nuo pat pirmųjų profesinių žingsnių: šioje klinikoje atlikti darbai, įdiegtos naujos metodikos, nauji chirurginio ir kombinuoto gydymo būdai visuomet darė didžiulį įspūdį. Na ir žinoma joje dirbę ir dirbantys specialistai visuomet lyderiavo savo specialybėse. 2006 metais laimėjau Amerikos kolorektalinių chirurgų draugijos (American Society of Colon and Rectal Surgeons) stipendiją, kurią gavęs chirurgas vyksta į kasmetinį šios draugijos tarptautinį renginį, ir gali rinktis stažuotę bet kokiose Jungtinių Amerikos Valstijų ligoninėse. Atranka yra labai preciziška, o šis apdovanojimas tenka tiek dviem žmonėms iš viso pasaulio kasmet. Mayo klinika nuo pirmjų dienų paliko didžiulį įpūdį. Kasdieninis darbas operacinėje leido susipažinti su naujausiomis metodikomis, na o popietinėmis valandomis diskutuoti su kolegomis įvairiomis temomis ir gauti atsakymus į visus klausimus, kas neretai užsitęsdavo iki vėlaus vakaro. Stažuotei baigiantis, paskutinį vakarą visi kolorektalinės chirurgijos skyriaus konsultantai pakvietė mane vakarienei, per kurią ir kalbėjomės apie galimą bendradarbiavimą ateityje. Tuomet man su šio padalinio vadovu prof. Bruce Wolff ir gimė mintis rengti taptautinius renginius Lietuvoje pavadinimu „Mayo Klinikos dienos“. Vadovai keitėsi, tačiau bendradarbiavimas tęsėsi – šiuo metu atvykstančios iš Mayo klinikos specialistų komandos priekyje yra chirurgijos klinikos vadovas prof. Eric Dozois. Ši iniciatyva tęsiasi ir mes jau galvojame apie renginį 20 bendradarbiavimo metų paminėti 2027 metais. Šis bendrdarbiavmas taip pat atvėrė kelią ne vienam Lietuvos gydytojui semtis patirties šioje gydymo ir mokslo įstaigoje.

Konferencijoje  „Mayo Klinikos dienos Lietuvoje“ dalyvavęs profesorius Narimantas Evaldas Samalavičius.

Paminėtina ir besikeičianti šios konferencijos svečių sandara bei tematika. Į pirmąjį renginį pakvietėme atvykti Mayo klinikos specialisus bei šioje klinikoje vieną ar kelis metus pradirbusius taip vadinamus klinikinius stažuotojus iš Europos. Tokiu būdu konferencija buvo tarsi perpildyta Mayo klinikos dvasia. Tačiau netrukus nusprendėme, kad kartu su šios klinikos chirurgais lektorių sąrašą papuoštu ir ryškiausi specialistai iš kitų valstybių, tokiu būdu praturtindami renginio programą bei suteikdami jai įvairovės. Laikmetis taip pat diktavo apie ką bus kalbame – šioje konferencijoje, daug dėmesio buvo skiriama storosios žarnos vėžio gydymui, mažai invazinei chirurgijai, mūsų šalyje gausėjančiomis uždegiminėms žarnyno ligoms, proktologinmės operacijos, na o šį kartą ir žarnyno sužalojimams karo metu.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją