Teigta, kad ligoninių sujungimas reiškia medicinos pažangą, naujas milijonines investicijas. Kad daugiau pinigų bus skirta skubios pagalbos ir kitoms paslaugoms gerinti. Bet, anot Klaipėdos mero, atsitiko priešingai.

„Vaisius kol kas yra kartus, nes efekto iš sujungimo nėra, išskyrus neigiamą. Šiandien mes netekome apie 50 gydytojų, vietoje to, kad visos 3 ligoninės veikė finansiškai teigiamai, dabar, mano žiniomis, minusas didėja“, – sakė Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus.

Arvydas Vaitkus

Sujungtų ligoninių finansai – iš tiesų liūdni.

„Už pirmą ketvirtį rezultatas yra minus 3 mln. eurų. Taip iš esmės nutiko dėl jau „užprogramuotų“ dalykų, kadangi 2022 metų lapkričio – gruodžio mėnesiais vieno filialo, tai yra universitetinės ligoninės, buvo pakelti atlyginimų koeficientai“, – kalbėjo laikinasis Klaipėdos universiteto ligoninės vadovas Jonas Sąlyga.

Jonas Sąlyga

Teigiama, kad dalis darbuotojų iš ligoninės išėjo prieš reorganizaciją.

„Pasinaudojo reorganizacijos išmokomis 68 darbuotojai, iš jų beveik 50 yra medicinos darbuotojų, ir slaugytojos, ir slaugytojų padėjėjai, ir gydytojai“, – sakė J. Sąlyga.

Laikinasis Klaipėdos ligoninės filialo direktorius Saulius Raugelė teigia, kad dalis medikų grįžta.

Saulius Raugelė

„Kai kurie medikai grįžta, tai manau, kad kaip tik priešinga tendencija yra šiuo metu. Mes pasiryžę bendradarbiauti ir kviesti atvykti dirbti. Tuo labiau, kad turime žmogiškųjų resursų trūkumą“, – sakė S. Raugelė.

O trūksta Klaipėdos ligoninės filiale itin daug darbuotojų. Nors Jūrininkų ligoninė ir Palangos reabilitacijos ligoninė kol kas darbuotojų nestokoja, bet Klaipėdos ligoninės filiale trūksta net 249 darbuotojų.

Klaipėdos universiteto ligoninė

Kad situacija stabilizuotųsi, bandoma taupyti, ir su nerimu laukiama rugpjūčio, kai paaiškės, kokie pusmečio rezultatai.

„Jei ligoninės jau dabar eina į finansinį nuostolį, kas bus dar po pusmečio, sunku ir prognozuoti. Mes turime to nebeleisti, nes kalbame apie sveikatą“, – teigė A. Vaitkus.

Uostamiesčio vadovas sako jaučiasi apgautas ir klausia, ar naujoji ligoninė sulauks žadėtų milijonų.

„Galiu tikrai patvirtinti, kad per įvairius projektus įstaigos sulauks apie 40 mln. eurų. Bet toms investicijoms galioja tos pačios Europos Sąjungos fondų taisyklės, Klaipėda nėra kažkokia išskirtinė“, – sakė Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Arūnas Dulkys

Tad dėl pinigų teks susirungti. Bet, anot ministro, Klaipėdos ligoninė galėtų sulaukti ir daugiau investicijų, jei aktyviai dalyvautų projektuose. Ministrui nėra naujiena ir tai, kad vienas filialas prieš susijungimą padidino algas.

„Mes aptarėme tas problemas, susidėliojome su dalininkais planą, kokiais terminais tie užmokesčiai bus suvienodinti. Bet, kaip ir minėjau, tai yra klasikinė susijungimo problema“, – kalbėjo A. Dulkys.

Daug vilčių dedama į spalio pradžioje Klaipėdos universiteto ligoninei pradėsiantį vadovauti konkursą laimėjusį kardiologą Audrių Šimaitį, ilgai dirbusį Jungtinėje Karalystėje.

LNK Žinių reportažą peržiūrėti galite čia: