„Praėjusią savaitę išgirdome rimtą problemą, kad Ligonių kasa atsisako finansuoti naujų specialistų darbą. Sveikatos apsaugos ministerijos pozicijos negaliu suprasti. Išgirdau motyvus, kad egzistuoja ministerijos pozicija, jog iki praėjusių metų lapkričio turi būti pateiktas visas poreikis. Nesuprantama, nes juk teigiama, kad reikia mažinti paslaugų poreikį ligoninėse“, – spaudos konferencijoje ketvirtadienį kalbėjo meras A. Vaitkus.

Pasak poliklinikos vadovo Jono Sąlygos, šiuo metu įstaigoje nefinansuojamos pulmonologo, nefrologo, reumatologo ir abdominalinio chirurgo paslaugos. Anot J. Sąlygos, šie specialistai taip pat neturi teisės siųsti pacientų tyrimams, išrašyti kompensuojamų vaistų – visa tai jie turi daryti per šeimos gydytoją.

„Tai yra tragedija. Degraduoja medicina“, – J. Sąlygą cituoja „Atvira Klaipėda“.

Jonas Sąlyga

J. Sąlygos pavaduotojas medicinai Algirdas Pūras patikino, kad Ligonių kasų nefinansuojamos specialistų paslaugos bus apmokamos iš savivaldybės biudžeto, tačiau pabrėžė, kad už tai turėtų mokėti valstybė.

Taip pat miesto ir poliklinikos vadovai teigė, kad papildomų sunkumų ligoninei gali sukelti reikalavimas valstybei grąžinti 300 tūkst. eurų už 2019–2022 m. galimai neteisėtai išrašytus brangius šlapiuojančioms žaizdoms skirtus pleistrus.

„Čia gali būti tik pradžia. Kasos sako, kad dar vyksta tyrimas“, – teigė vyr. gydytojas.

Kaip nurodo „Atvira Klaipėda“, uostamiesčio apygardos prokuratūra prieš dvejus metus pranešė, kad Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) atlieka ikiteisminius tyrimus dėl galimo piktnaudžiavimo, kyšininkavimo, papirkimo ir stambaus masto sukčiavimo bei dokumentų klastojimo. Skelbta, jog iš Valstybinės ligonių kasos per dvejus metus su Klaipėdos miesto poliklinikos medikų pagalba galėjo būti apgaule įgyta daugiau kaip 350 tūkst. eurų išrašant nepagrįstus receptus šlapiuojančioms žaizdoms skirtiems pleistrams.

Savo ruožtu Klaipėdos vicemerė Vaida Raugelė teigė, kad savivaldybė laikosi pozicijos, jog žala pirmiausiai turi būti įrodyta ir išieškoma iš ją padariusių asmenų, o ne įstaigos, rašo portalas.

Šiuo metu Klaipėdos poliklinikoje yra apie 35 tūkst. pacientų, skelbia „Atvira Klaipėda“.