Kone 30 metų stažą turinti pulmonologė naujojo vadovo suviliota Klaipėdos miesto poliklinikoje dirba mėnesį.

„Tokios specialybės čia nebuvo. Pulmonologas čia tikrai yra reikalingi. Tai jau aš per tą trumpą darbo laiką pamačiau. Šitame gale nuo Dangės upės į tą (pietinę, – aut. past.) pusę iš viso nėra nė vieno pulmonologo“, – LNK žinioms sakė gydytoja pulmonologė Margarita Vitkauskienė.

Bet itin reikalinga gydytoja atsidūrė pinklėse.

„Su tokiu stažu kaip turiu aš negaliu išrašyti kompensuojamų receptų, negaliu pasiųsti paciento tolimesniems tyrimams, pvz., kompiuterinei plaučių tomografijai, jeigu man reikia“, – sakė gydytoja M. Vitkauskienė.

Rankos normaliai dirbti surištos ir dar dviem naujiems poliklinikos gydytojams: nefrologui ir reumatologui.

„Kompensuojamų vaistų negali išrašyti todėl, kad yra išaiškinta, jog siuntimas galioja tik tada, kai siunčiančio daktaro paslaugos apmokamos iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF). Šiuo atveju ligonių kasios nesudarė sutarties su poliklinika dėl paslaugų“, – aiškino Klaipėdos miesto poliklinikos vyriausiojo gydytojo pavaduotojas medicinai Algirdas Pūras.

Klaipėdos miesto poliklinikos vyriausiasis gydytojas Jonas Sąlyga teigė: „Spraga didžiulė, kadangi kai bendravome su ligonių atstove, ji sakė, kad tai prieštarauja teisės aktams. Tai tuos aktus gal reikia keisti?“

Jonas Sąlyga

Klaipėdos teritorinė ligonių kasa paaiškino, kodėl atsisako mokėti už naujų poliklinikos medikų darbą.

„Papildomai tokių išimčių nėra numatyta, jeigu įstaiga neteikė paslaugų ir [nusprendė] metų viduryje papildyti tokiomis paslaugomis, kurių nori įstaiga. Tai nėra teisės aktais reglamentuota“, – kalbėjo Klaipėdos teritorinės ligonių kasos Vilma Stasiulienė.

Teigiama, kad apie poreikį turėti naujus gydytojus poliklinikai reikėjo pranešti prieš metus iki pernai lapkričio.

„Dabar naujas prašymas dėl paslaugų gali būti pateiktas 2025 metams, tai yra iki lapkričio 1-os. Tada bus vertinamas prašymas“, – patikslino V. Stasiulienė.

Tad bent jau iki naujųjų pinigines turės tuštinti į polikliniką pas naujus gydytojus einantys pacientai. Mokama konsultacija nepigi – kainuoja virš 35 eurų. Net tuberkuliozė jaunam klaipėdiečiui buvo nustatyta po mokamos konsultacijos.

Miesto vadovas situaciją poliklinikoje vadina absurdiška.

„Manau, kad tai yra nenormali situacija ir jeigu ar Vyriausybėje, ar ministerijoje yra priimti prieštaraujantys tai oficialiai pozicijai dokumentai ir sprendimai, juos reikia kuo greičiau keisti“, – įsitikinęs Klaipėdos miesto meras Arvydas Vaitkus.

Klaipėdos miesto poliklinika dar norėjo įdarbinti kraujagyslių chirurgą bei anesteziologą. Bet kol neaišku, kaip bus su jau dirbančiais naujais specialistais, nuo paieškų susilaiko.

„Savivaldybė gali viską finansuoti. Tik tada turbūt reikėtų kalbėti apie šalies mokesčių sistemą. Šiandien mes tikrai padarysime viską, kad tie specialistai, kurie yra priimti, būtų išsaugoti“, – žadėjo meras.

Arvydas Vaitkus

Dar viena bėda yra ta, kad poliklinikai gali tekti grąžinti beveik 300 tūkst. eurų PSDF lėšų. O tai sudaro mėnesinį algų biudžetą. Pareigūnai dar tyrimo nebaigė, bet įtariama, kad prieš kelerius metus žala valstybei padaryta, kai medikai rašė fiktyvius receptus šlapuojančioms žaizdoms skirtiems pleistrams.

Klaipėdos miesto poliklinikos pacientų yra apie 35 tūkstančius, o tai – per 40 proc. klaipėdiečių.

Visą LNK žinių siužetą galite pamatyti čia: