Bet maisto produktuose esančių maistingų medžiagų ar antioksidantų vienoje porcijoje gali būti per mažai, kad jie teiktų realią naudą. Kad ir kalbant apie jaunystės šaltiniu vadinamą resveratrolį, kurio yra mėlynųjų vynuogių odelėje, rašo time.com.

Neretai medikai pataria gerti raudonojo vyno. Džiugi žinia vyno mėgėjams, tiesa? Neskubėkite džiaugtis.

Resveratrolis yra polifenolis, antioksidantas, stabdantis senėjimą ir malšinantis uždegimus. Skelbiama, kad antioksidantai – puiki jauninanti ir nuo ligų sauganti priemonė, o antioksidantų gausu vyne, šokolade, riešutuose ir uogose. Tik ar bus naudos, vien geriant raudonąjį vyną?

Ištyrus 768 vyrus ir moteris Italijos Chianti regione paaiškėjo, jog norint išvengti širdies ligų, vėžio ir netgi ankstyvos mirties, resveratrolis ne tik daug padeda. Chainti gyventojai vartoja mažai papildų, tad tyrimo vadovas daktaras Richardas Semba iš Johnso Hopkinso universiteto Medicinos mokyklos sako, kad ši populiacija buvo itin tinkama atlikti tyrimui, koks kiekis resveratrolio, esančio įprastoje vakarietiškoje dietoje, gali turėti poveikio sveikatai.

„Tikėjomės bent kažką aptikti, tačiau <...> rezultatai buvo neigiami“, – konstatavo R. Semba straipsnyje, išspausdintame leidinyje „JAMA Internal Medicine“. Kad ir koks resveratrolio kiekis buvo rastas tiriamųjų šlapime, sergamumo širdies ligomis, vėžiu ir ankstyvų mirčių lygis buvo visiškai vienodas.

Tai nereiškia, kad resveratrolis – neveiksmingas antioksidantas, ar kad antioksidantai apskritai nenaudingi sveikatai. Anksčiau atlikti tyrimai su gyvūnais ir su žmonėmis parodė, jog didesnis resveratrolio kiekis mažina širdies ligų riziką, yra susijęs su ilgaamžiškumu.

Kitas tyrimas apie karotino turinčiose daržovėse esančius antioksidantus parodė, kad valgant minėtų daržovių mažėja širdies ligų ir vėžio rizika (tiesa, buvo ir tyrimų, rodančių, kad papildai ir gausus karotino turinčių daržovių valgymas per daug neturi įtakos kovojant su minėtomis ligomis.

Apibendrinant galima teigti, kad joks maistas ar jame esančios medžiagos neišspręs sveikatos problemų.

R. Sembos teigimu, maisto produktuose ir vyne yra kur kas daugiau medžiagų nei vien resveratrolis, tad „mėgaukitės vynu ir šokoladu, tik nevartokite vien jų, norėdami gauti užtektinai resveratrolio“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)