Maistui naudojami didžiosios dilgelės lapai. Jie yra vaikiško delniuko dydžio, prailgintos širdelės formos, karpytais kraštais, aiškiai matomais žoliniais spygliukais, kurie skinant susitraiško ir išbėgęs skystis degina odą. Nesupainiokite didžiosios dilgėlės su švelnius lapus turinčia ir baltais žiedeliais žydinčia notrele. Didžioji dilgelė žydi žalių spurgiukų girliandomis.

Jauni dilgėlių lapai valgomi, iš jų verdama sriuba, ruošiamos salotos. Maistingumu jauni lapai prilygsta ankštiniams augalams.

Dilgėlės lapuose kaupiami flavonoidai, karotinoidai, chlorofilas, vitaminai (C, K, B grupės), mineralinės medžiagos (kalis, natris, magnis, geležis), organinės rūgštys, aminai. Gaminami preparatai iš dilgėlių lapų vartojami kaip polivitamininė žaliava. Ši vaistažolė pasižymi kraujavimą stabdančiu poveikiu, didina hemoglobino kiekį (todėl tinka mažakraujystei gydyti), be to skatina šlapimo išsiskyrimą.

Ypatingai vertinga tai, kad dilgėlės lapuose esantys mikroelementai padeda žmogaus organizmui įsisavinti dilgėlėje esantį vitaminą C ir geležį. Be to visas rinkinys naudingų medžiagų padeda išsilaikyti vitaminams net termiškai apdorojant augalą. Todėl dėl visų savo sveikatinių savybių dilgėlių arbata itin tinkama žiemą, kai šviežių vitaminų ne taip ir lengva rasti.

Dilgėlė – augalas, kuriame labai daug kalcio, be to, jis jame yra karbonato pavidalu, taigi nepavojingas inkstams vartojant didelėmis dozėmis. Pagal baltymų kiekį dilgėlė taip pat nenusileidžia ankštiniams.

Maistui renkame jaunus lapus. Juos nuplauname ir nuplikome verdančiu vandeniu (taip pašaliname kandžius spygliukus). Taip paruoštus lapus naudojame maisto gamybai.

Lapus galima džiovinti. Džiovintus lapus galima naudoti arbatoms, sriuboms, padažams, bei kosmetiniais tikslais. Tinkamai paruošta žaliava turi būti trapi, tamsiai žalios spalvos, specifinio kvapo, karstelėjusio skonio.

Dilgėlė taip pat naudojama kosmetikoje - plaukams stiprinti, pleiskanojimui mažinti.

O štai norint žiemą gauti vitaminų, reikia daryti štai ką: užsisūdyti dilgėlių: kilogramas dilgėlių, penkiasdešimt gramų (du valgomieji šaukštai) druskos. Užsirauginti dilgėlių: penki kilogramai dilgėlių, šimtas gramų (keturi valgomieji šaukštai) druskos. Lapus nuplauti, išdėlioti inde kartu su morkomis, obuoliais, bruknėmis ar spanguolėmis ir druska. Iš viršaus būtina prispausti, kitaip dilgėlės supelys.

Tad argi nepakankamai priežasčių rytinį žaliosios arbatos puodelį pakeisti vasarą pridžiovintų dilgėlių aromatingu gėrimu?

Skanaus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)