Taigi, kodėl verta valgyti lęšius, atsako woman.DELFI.ua.
Sudėtis
Lęšiuose gausu lėtai pasisavinamų angliavandenių, kurie suteikia mums sotumo jausmą ir energiją. Be to, jose yra baltymų, mūsų organizmuose atliekančių statybinės medžiagos funkciją. Pagrindinė lęšių savybė – 60 procentų jų sudaro baltymai. Taigi, lęšiai gali tapti puikia alternatyva mėsos produktams. Be to, jų baltymus organizmas pasisavina kur kas lengviau.
Lęšiai taip pat turtingi geležies, kuri ypač svarbi moters sveikatai. Vienoje porcijoje lęšių košės yra 90 procentų folio rūgšties paros normos. Šis elementas ypač svarbus kūdikių besilaukiančioms moterims.
Lęšiuose taip pat gausu kitų naudingų makro bei mikroelementų, tarp kurių verta paminėti cinką, manganą, seleną, jodą, fluorą ir fosforą.
Šiame produkte taip pat nemažai vitaminų. Lęšiuose yra B grupės vitaminų, taip pat A, Е, РР.
Nauda
Dėl didelio folio rūgšties kiekio lęšiai teigiamai veikia vaisiaus formavimąsi gimdoje, taip pat apsaugo jį nuo nervinio vamzdelio defektų.
Lęšiai – galingas antioksidantas. Šiuose ankštiniuose yra izoflavonų – medžiagų, mažinančių vėžinių susirgimų riziką.
Šis augalas turi daug ląstelienos, teigiamai veikiančios mūsų virškinimo sistemą ir mažinančios tiesiosios žarnos vėžio atsiradimo riziką.
Vitaminai ir mineralai, kurių gausu lęšiuose, padeda sustiprinti imunitetą bei širdies ir kraujagyslių sistemą.
Šis augalas labai naudingas ir diabetu sergantiems žmonėms, mat kai kurios jo rūšys gali sumažinti cukraus kiekį kraujyje.
Įvairioms odos ligoms gydyti naudojami lęšių miltai.