Šiemet Respublikinėje Šiaulių ligoninėje jau gydyti keli nuo Sosnovskio barščių nudegę vaikai, tačiau jų nudegimai nebuvo labai baisūs. Į ką iškart kreipti dėmesį nudegus ir kokį gydymą taikyti plačiau pasakoja vaikų chirurgas Benediktas Jonuška.

Pasak vaikų chirurgo Benedikto Jonuškos, liepos mėnesį Sosnovskio barščiai yra pavojingiausi, nes tokiu metu jie žydi ir išskiria daug toksinių medžiagų, kurios, patekusios ant odos ir reaguodamos su saule, gali sukelti gilius ir skausmingus nudegimus.

„Liepos mėnesį šis augalas atrodo gražiausiai, todėl kai kuriems norisi nusifotografuoti, nusiskinti, vilioja ne tik suaugusiuosius, bet ir vaikus. Todėl ir nudegimų nuo jų vasarą daug daugiau“, – LNK Žinioms sakė B. Jonuška.

Benediktas Jonuška

Šiemet Respublikinės Šiaulių ligoninės medikams jau teko gydyti nudegusius nuo Sosnovskio barščių, tačiau visi nudegimai buvo nesunkūs ir pagalba teikta ambulatoriškai.

„Buvo ir galūnių nudegimų, kuriuos gydėme perrišimais. Žmogus bandė nusiskinti, įeiti į aukštą žolę, taip pateko kenksmingų medžiagų ant odos, o nudegimai yra skausmingi ir ilgai gyjantys“, – kalbėjo gydytojas.

Užtiškus Sosnovskio barščio sulčių, oda pradeda raudonuoti, kyla pūslės. Tikrasis nudegimo mastas išryškėja tik per 3 paras.

Gydytojas papasakojo, kokia turėtų būti pirmoji pagalba.

„Odą reikėtų iškart nuvalyti, bet netrinti, geriausia nuplauti po tekančiu vandeniu. Stengtis vengti saulės spindulių, nes jiems veikiant kyla nudegimas. Jei sultys patenka į gleivines, akis, taip pat reikia plauti su tekančiu vandeniu. Atsiradus nudegimams, tinimui, geriausia kreiptis į medikus“, – sakė B. Jonuška.

Nudegimai nuo Sosnovskio barščio praėjus savaitei

Nudegimai gydomi priklausomai nuo jų laipsnio – jei tik paraudimas, užtenka tvarsčių su specialiais antibakteriniais kremais, jei pažeidimai gilesni, yra pūslės ar net audinių nekrozė, reikia gydymo ligoninėje, kai išvalomi negyvybingi audiniai.

„Yra tekę matyti ir labai gilių nudegimų, kai reikėjo odos transplantacijos, tai atliekama ligoninėje. Cheminiai nudegimai, tokie kaip nuo Sosnovskio barščių, gyja daug ilgiau nei paprasti, prilietus karštą daiktą. Nematome, kiek cheminių medžiagų pateko po oda.

Baisiausi nudegimai yra tose vietose, kurios yra jautriausios, tai delnai, padai, tarpvietė, veidas, akys, nosis, burna. Tokiais atvejais gydome dažniausiai ligoninėje“, – kalbėjo B. Jonuška.

LNK Žinių pokalbį rasite čia: