Renginio atidaryme dalyvavo Turkijos prekybos ministras ponas Mehmetas Musas, tuo tarsi pabrėžiant šio renginio svarbą Turkijai. Ši konferencija yra išskirtinė ir Lietuvai dėl keleto priežasčių, viena jų – konferencijos metu už viso gyvenimo nuopelnus apdovanojimas skirtas žymiam Lietuvos chirurgui, Kauno Medicinos Universiteto profesoriui Vytautui Zykui (92), kurio nuopelnai kolorektinės chirurgijos vystymuisi Lietuvoje yra tiesiog milžiniški, rašoma pranešime žiniasklaidai

Prof. Vytautas Zykas 1964–1968 m. dirbo Kauno medicinos instituto fakultetinės chirurgijos katedros asistentu, vėliau – tos katedros docentu, 1974–1992 m. – Kauno medicinos akademijos Fakultetinės chirurgijos katedros vedėju, 1992–1998 m. – Kauno medicinos universiteto II chirurgijos klinikos vadovu, profesoriumi. 1994–1998 m. buvo neetatiniu LR sveikatos apsaugos ministerijos vyr. chirurgu bei proktologu, daugelį metų – Kauno medicinos instituto senato bei mokslinės tarybos nariu. Jo dėka Lietuvoje buvo pripažinta koloproktologo specializacija.

1991 metais jam vadovaujant jo ir bendraminčių dėka buvo įkurta Lietuvos Koloproktologų draugija, kuriai jis vadovavo nuo 1991 iki 2002 metų, o 2002 metais buvo išrinktas jos garbės prezidentu. Sukūrė žymią chirurgijos mokyklą, jam vadovaujant buvo apgintos visa eilė disertacijų svarbiomis koloproktologijos temomis. Yra ne vienos operacijos Lietuvoje pradininkas bei naujų operacinių metodikų iniciatorius ir diegėjas. Vienas ir su bendraautoriais paskelbė per 230 publikacijų Lietuvoje ir užsienyje. Parašė 11 mokomųjų knygų, žinomą vadovėlį „Storosios žarnos chirurginės ligos“ (1999 m.).

Kadangi profesorius Vytautas Zykas pats šioje konferencijoje dalyvauti negalėjo, Kaune jo namuose šį apdovanojimą jam įteikė šios pasaulinės draugijos prezidentas ir šio renginio vienas iš pagrindinių organizatorių – taip pat šiandieninis Lietuvos koloproktologų draugijos prezidentas, Klaipėdos universitetinės ligoninės chirurgijos klinikos vadovas profesorius Narimantas Evaldas Samalavičius.

Tokie apdovanojimai buvo įteikti dar trims pasaulinio garso kolorektalinės chirurgijos profesoriams.

Prof. Steffenas Bulowas (79) iš Danijos Kopenhagos universiteto, kuris ypač didelę dalį savo mokslinių darbų paskyrė paveldimo vėžio problemoms – šeiminei polipozei bei jos registro sukūrimui Danijoje. Jis konferencijoje dalyvauti taip pat negalėjo, tad jam šį apdovanojimą gruodžio mėnesį Kopenhagoje įteikė prof. Narimantas Evaldas Samalavičius.

Prof. Narimantas Evaldas Samalavičius  ir prof. Steffen Bulow

Šis apdovanojimas skirtas ir vienos garsiausių pasaulyje gydymo įstaigų – Mayo Klinikos –pasauliniu mastu pripažintam profesoriui Bruce'ui Wolffui (74), kuris ilgus metus dirbo čia chirurgijos padalinio vadovu. Jis yra buvęs Amerikos kolorektalinių chirurgų draugijos prezidentas, Amerikos kolorektalinių chirurgų sertifikavimo komisijos pirmininkas, daugiau nei 300 mokslinių straipsnių ir keleto vadovėlių šia tema autorius. Jo apdovanojimą priėmė Sambule ir jam perdavė Ročesteryje, Minesotoje (JAV) šiandieninis chirurginio padalinio Mayo klinikoje vadovas prof. Ericas Dozois.

Prof. Narimantas Evaldas Samalavičius  ir prof. Eric Dozois

Ir ketvirtasis už viso gyvenimo nuopelnus apdovanojimas skirtas Stambulo universiteto profesoriui, Turkijos kolorektinių chirurgų mokyklos pradininkui prof. Kemaliui Alemdaroglu (84), kuris buvo 2006 metais vykusios šios draugijos pirmosios pasaulinės konferencijos Stambule organizatorius. Jam šį apdovanojimą įteikė jo įpėdinis ir mokinys prof. Dursunas Bugra.

Prof. Dursun Bugra  ir prof. Kemal Alemdaroglu
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją