Narkomano sąmonėje adatos, cigaretės ir panašios priemonės yra susijusios su maloniais prisiminimais. Kai žmogus, norintis įveikti priklausomybę narkotikams, susiduria su šiais daiktais realybėje, padidėja pavojus atkristi ir vėl pradėti vartoti kvaišalus.

Mokslininkai teigia, kad reikia sutraukyti tokią asociacijų grandinę, buvusiems narkomanams nuolat rodant užuominas į narkotikus, bet neleidžiant jiems vartoti pačių narkotikų. Toks metodas veikė per bandymus klinikose, bet ar jis būtų efektyvus ir realiam gyvenime, dar reikia išsiaiškinti.

Mokslininkai mano, kad atmintį įmanoma „perrašyti“, jeigu prie jos prieinama. Savo hipotezes jie patikrino su 22 buvusiais narkomanais, kurie nebevartojo kvaišalų vidutiniškai 11 metų.

Iš pradžių kai kuriems tyrimo dalyviams jie rodė vaizdo įrašą, turėjusį priminti narkotikus (tai padėjo atverti „langą“ į atmintį). Po 10 minučių jie žiūrėjo papildomą vaizdo medžiagą ir nuotraukas, kuriose buvo vaizduojamas heroino vartojimas. Tuo tarpu kitai dalyvių grupei nuo pat pradžių buvo rodomas vaizdo įrašas apie provincijos gyvenimą.

Po 180 dienų patikrinus tyrimo dalyvius, paaiškėjo, kad pirmos grupės potraukis narkotikams buvo mažesnis negu antrosios. Tokie patys rezultatai buvo gauti ir per bandymus su pelėmis.

„Procedūra su atmintimi sumažino prisiminimų keliamą potraukį narkotikams ir veikiausiai galėtų sumažinti tikimybę, kad toks asmuo po ilgo abstinencijos laikotarpio vėl pradėtų vartoti kvaišalus, išvydęs kokias nors jų užuominas“, - rašė autoriai, savo tyrimo rezultatus paskelbę žurnale „Science“.

Mokslininkai mano, kad tokiu pačiu metodu būtų galima gydyti ir kitas priklausomybes, įskaitant ir alkoholizmą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)