Kreipimesi pažymima, kad teikiami pasiūlymai yra skuboti, neatsižvelgus į medikų organizacijų išsakytas pastabas, taip pat neįvertinta, kokias pasekmes jie sukels medikų bendruomenei bei visuomenei.

Naujais siūlymais siekiama, kad VLK, per dvejus metus nustačius du analogiškus tų pačių teisės aktų reikalavimų pažeidimus, turėtų vienašališką galią sustabdyti arba nutraukti sutartis su sveikatos priežiūros įstaigomis ar vaistinėmis dėl valstybės kompensuojamų paslaugų finansavimo. Atnaujinti sutartį būtų galima tik po vienerių metų.

Kaip teigiama kreipimesi į politikus, medikų bei pacientų atstovai jau ne kartą teikė savo pastabas dėl galimos įtakos sveikatos sistemai ir pačių medikų darbui, tačiau į pastabas nebuvo atsižvelgta.

Pasigenda aiškumo

Rašte politikams siekiama atkreipti dėmesį, kad dauguma VLK šiuo metu nustatomų pažeidimų, dėl kurių būtų stabdomos arba nutraukiamos sutartys su gydymo įstaigomis, nėra tyčinės ar piktybinės veiklos rezultatas, o kyla dėl sistemų klaidų, painaus teisinio reglamentavimo, didelio personalo darbo krūvio.

„Su tokia dabartine formuluote – nutraukti sutartį per dvejus metus nuo ankstesnio teisės akto pažeidimo – yra reali grėsmė, kad įstaigos gali būti bauginamos ir sutartys nepagrįstai nutraukinėjamos su gydymo įstaigomis, kurios pažeidimus padarė ne dėl savo, o VLK, Sveikatos apsaugos ministerijos, Registrų centro kaltės“, – teigiama kreipimesi į politikus.

Rašto iniciatoriai akcentuoja, kad iki šiol nėra aišku, kokie teisės aktų pažeidimai bus traktuojami kaip klaidos, dėl kurių gali būti stabdoma sutartis. Kreipimesi taip pat siekiama atkreipti dėmesį, kad nėra reglamentuota, už kokio lygio pažeidimus gali būti taikomos bausmės.

„Tokios teisinio reguliavimo spragos sudarytų galimybę VLK darbuotojams taikyti finansines bausmes gydymo įstaigoms remiantis subjektyvia nuomone, o ne objektyviais kriterijais“, – teigiama medikų atstovų kreipimesi.

Nuogąstaujama, kad sukels didesnį nestabilumą sveikatos sistemoje

Kaip akcentuojama rašte, priėmus naujus siūlymus bei medicinos įstaigoms praradus finansavimą iš VLK, šios nepajėgs išmokėti medikams darbo užmokesčio ir bus priverstos nutraukti darbo sutartis.

„Medikai dėl baimės suklysti ir būti nubaustiems rinksis emigraciją, ką daro jau šiuo metu. Taip pat įtampa dėl galimų klaidų ir padidėjęs ligonių srautas dar labiau didins gydymo įstaigose dirbančių medikų krūvius, tai paskatins pensinio amžiaus gydytojų ir slaugytojų pasitraukimą iš sistemos“, – rašoma kreipimesi.

Be to, rašte politikams teigiama, kad priėmus naujus siūlymus ir suteikus VLK vienašališką galią priimti sprendimus dėl sutarčių su gydymo įstaigomis, neabejotinai pablogėtų valstybės kompensuojamų medicinos paslaugų prieinamumas pacientams.

„Tokie pokyčiai sukeltų nepamatuotai didelį pavojų pacientams, išprovokuotų neigiamas pacientų reakcijas, nukreiptas tiek į kompensuojamų paslaugų nebegalinčius teikti medikus, nes sutartis su VLK sustabdyta ar nutraukta, tiek į kitų gydymo įstaigų specialistus, turinčius tęsti pradėtą gydymą, nes paslaugų reikės vėl laukti naujoje eilėje.

Dabartiniai politikų grupės pasiūlymai iš principo laužo teisinės valstybės numatytas garantijas bei teises pacientams ir medikams, yra žalingi visai sveikatos priežiūros sistemai“, – teigiama rašte politikams.

Raštą Seimo nariams pasirašiusios organizacijos ragina nepalaikyti naujai siūlomų, nesuderintų Sveikatos draudimo įstatymo pakeitimų.

Įstatymo projektas numatytas svarstyti šios dienos Seimo plenariniame posėdyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją