Dr. Vini Khuranos tyrimas yra pats griežčiausias įspėjimas dėl pavojaus sveikatai, koks tik buvo kada nors išspausdintas.

Buvo remiamasi augančiais įrodymais, kad mobiliųjų telefonų naudojimas 10 metų ir daugiau padvigubina pavojų susirgti smegenų vėžiu. Vėžiui išsivystyti reikia mažiausiai dešimtmečio. Ankstesniuose tyrimuose būdavo ištirta mažai arba visai netirti žmonės, taip ilgai besinaudojantys mobiliaisiais telefonais.

Šiemet Prancūzijos valdžia jau įspėjo dėl mobiliųjų telefonų žalos, ypač vaikams. Vokietija taip pat ragina savo gyventojus sumažinti naudojimąsi mobiliaisiais telefonais, o Europos aplinkos agentūra paragino sumažinti radiacijos lygį.

Profesorius V. Khurana – neurochirurgas, kuris per pastaruosius 16 metų yra gavęs 14 apdovanojimų, paskelbė beveik 40 mokslinių darbų, o taip pat recenzavo daugiau nei 100 mobiliųjų telefonų poveikio tyrimų. Rezultatus jis paskelbė smegenų chirurgijos interneto puslapyje, o popierinė tyrimo versija yra šiuo metu ruošiama išspausdinti moksliniame žurnale.

Jis pripažįsta, kad nelaimės atveju mobilusis telefonas gali išgelbėti gyvybę, tačiau savo išvadose pažymi, kad „esama vis daugiau reikšmingų įrodymų, kad egzistuoja ryšys tarp mobiliojo telefono naudojimo ir tam tikrų smegenų auglių“. Jis įsitikinęs, kad ši informacija „tikrai bus patvirtinta“ per ateinantį dešimtmetį.

Pažymėdamas, kad piktybinis smegenų vėžys yra „mirtina diagnozė“, jis prideda: „Šiuo metu mes patiriame nepatikrintą ir pavojingą situaciją“. Jis baiminasi, kad „jei vyriausybės ir gamintojai nesiims neatidėliotinų ir ryžtingų žingsnių“, mirtingumas dėl piktybinių smegenų auglių išaugs per ateinantį dešimtmetį visame pasaulyje. Tuomet gali būti jau per vėlu medicininei intervencijai.

„Manoma, kad šis pavojus visuomenei yra žymiai rimtesnis nei asbestas ar rūkymas,“ – teigia profesorius V. Khurana, pripažindamas, kad jo paskaičiavimai iš dalies paremti faktu, kad 3 mlrd. žmonių visame pasaulyje dabar naudojasi mobiliaisiais telefonais, o tai trigubai didesnis skaičius nei rūkančių. Rūkymas kasmet nužudo apie 5 mln. žmonių visame pasaulyje, o dėl asbesto kasmet miršta tiek žmonių, kiek Didžiojoje Britanijoje žūva automobilių avarijose.

Praėjusią savaitę Mobiliųjų operatorių asociacija atmetė V. Khurana‘o tyrimą kaip „vieno individo mokslinį požiūrį“. Asociacija įsitikinusi, kad jis „nepristato išsamios analizės. Be to, jo išvados prieštarauja Pasaulinės sveikatos organizacijos išvadoms bei daugiau nei 30 kitų nepriklausomų ekspertų mokslinėms recenzijoms.“

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją