Vis daugiau žmonių nustatomas atsparumas insulinui arba priešdiabetinė būklė, kurios metu pablogėja ląstelių gebėjimas panaudoti cukrų, rašoma pranešime spaudai.
Vis dėlto, remiantis naujausio tyrimo duomenimis, šią potencialiai pavojingą būklę galima panaikinti vartojant vitaminus primenantį papildą Q10, gaminantį ląstelėse energiją. Ambicingo kolegialaus penkių skirtingų tiriamųjų institucijų atlikto tyrimo metu Australijos mokslininkai atskleidė, kad kofermentas Q10 daro iki šiol nežinotą įtaką diabetui ankstyvosiose ligos stadijose.
Panaikina atsparumą insulinui
Mokslininkai pastebėjo, kad šio būtinojo junginio kiekiai insulinui atspariuose riebalų ir raumenų audiniuose buvo mažesni negu atsparumo insulinui nepaveiktuose audiniuose. Taip pat buvo pastebėta, kad papildžius ląstelių kofermento Q10 atsargas atsparumas insulinui išnyksta.
Reikalingas riebalams ir cukrui perdirbti
Kofermentas Q10 yra junginys, kurio reikia ląstelėms, kad šios riebalus ir cukrų galėtų paversti energija. Su maistu jo gaunama gana nedaug. Didžiąją dalį energijos apykaitai reikalingo kofermento Q10 organizmas susintetina pats. Senstant žmogaus endogeninės gamybos procesai lėtėja; dėl tam tikrų ligų šio junginio atsargos gali dar labiau sumažėti.
Apsauginis poveikis
Negana to, kad yra didelė kofermento Q10 įtaka organizmo energijos apykaitos procese, jis dar apsaugo organizmą nuo kai kurių potencialiai žalingų toksinų (laisvųjų radikalų) – šalutinių energijos apykaitos produktų. Ankstesnių tyrimų metu nustatyta, kad laisvieji radikalai gali sukelti atsparumą insulinui, tačiau, naujojo tyrimo duomenimis, kofermento Q10 atsargų papildymas ląstelėse veiksmingai sumažina laisvųjų radikalų keliamą pavojų ir panaikina atsparumą insulinui.
Ieškokite tinkamo papildo
Australijos mokslininkų teigimu, kofermento Q10 atsargų papildymas ląstelėse gali tapti neįkainojama atsparumo insulinui prevencijos priemone. Vis dėlto pabrėžiama, kad kofermento Q10 papildai dažniausiai yra prastai įsisavinami. Vos keleto rinkoje platinamų preparatų biologinis įsisavinimas yra patvirtintas. Vis daugiau mokslininkų sužino šį faktą ir savo tyrimams atlikti renkasi patikimus produktus. Taip buvo ir dviejų novatoriškų tyrimų, „Q-Symbio“ ir „KiSel-10“, atveju: dėl įrodymais tvirtai pagrįsto biologinio įsisavinimo pasirinkti tam tikro Danijos prekės ženklo produktai.