Vasario 22 dieną PLOS Medicine paskelbė tyrimų rezultatus, kurie rodo, kad po vakcinacijos „AstraZenecavakcina nuo COVID-19, šiek tiek padidėja intrakranijinės trombozės rizika.

Pirmajame straipsnyje William Whiteley iš Edinburgo universiteto (JK) su kolegomis iš BHF duomenų mokslo centro (JK) analizavo 46 milijonų suaugusiųjų, gyvenančių Anglijoje, elektroninius sveikatos įrašus. Antrajame straipsnyje, kurį atliko Stevenas Kerras iš Edinburgo universiteto (JK) ir jo kolegos, buvo nagrinėjamas 11 milijonų suaugusiųjų Anglijoje, Škotijoje ir Velse duomenų rinkinys, rašoma SciTechDaily.com portale.

Vakcinos nuo koronaviruso

Po skiepijimo AZ vakcina buvo užfiksuota trombozės atvejų, kai kraujo krešulys užkemša veną arba arteriją. Tačiau įvertinti įprastų veninių ir arterinių reiškinių – įskaitant insultą, miokardo infarktą, giliųjų venų trombozę ir plaučių emboliją – dažnumą remiantis vien tik pranešimais apie šiuos atvejus yra sunku.

Jaunesniems nei 70 metų žmonėms arterijų ir venų trombozės reiškinių rizika per 28 dienas po vakcinacijos buvo panaši, tačiau po „AstraZeneca“ vakcinos buvo pastebėtas nedidelis intrakranijinės venų trombozės (ICVT) dažnio padidėjimas.

Kraujo krešulys

Tokio poveikio nebuvo pastebėta po „Pfizer“ vakcinos. „Tikėtina, kad jaunesniems nei 70 metų suaugusiesiems nedidelę padidėjusią intrakranijinės venų trombozės ir hospitalizavimo dėl trombocitopenijos riziką po pirmojo skiepijimo AZ vakcina atsveria vakcinos poveikis mažinant mirtingumą ir sergamumą COVID-19“, – teigia tyrimo autoriai.

„Šioje analizėje, atliktoje remiantis Anglijos, Škotijos ir Velso duomenimis, nustatėme, kad po „Oxford-AstraZeneca“ vakcinos maždaug du kartus padidėjo retos formos kraujo krešulio susidarymo smegenyse rizika, tačiau nepastebėjome jokios padidėjusios rizikos, susijusios su „Pfizer“ vakcina“, – sakė tyrėjas S. Kerras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)