Skaudantiems sąnariams

Dabar pats tinkamiausias laikas prisirinkti šių gydančių gamtos gėrybių ir jei dar to nepadarėte – paskubėkite. Kaštonai pasižymi išties plačiu gydomuoju poveikiu. Kaštonų preparatai slopina uždegimą, gerina venų tonusą, gydo kojų venų išsiplėtimą bei hemorojų. Taip pat jie vartojami širdies, kraujagyslių ligoms gydyti. Didina kapiliarų sienelių elastingumą, gerina kraujo apytaką, mažina edemas. Kartais naudojami trombozių profilaktikai. Dar gydomas celiulitas, viduriavimas, karščiavimas, prostatos sutrikimai.

Kaštonų sėklose yra 2–10 proc. svarbiausios veikliosios medžiagos – triterpeno glikozido. Kitos sudedamosios medžiagos – flavonoidai, katechinai – gaunami iš vaistinių žaliavų.

Gydyti naudojami žiedai, jaunų kaštonų šakelių žievė, lapai ir, žinoma, vaisiai. Žieves reikia skusti anksti pavasarį, žiedus skinti, kol dar ne visi išsiskleidę, lapai skabomi birželį, o vaisiai renkami, kai patys nukrenta.

Sąnariai – labai svarbi mūsų organizmo dalis. Juk, kaip sakoma, netepsi – nevažiuosi. Kaip sąnarius tausoti ir jais rūpintis, jeigu pradeda skaudėti?

Kamuojami sąnarių uždegimo ar lengvai judėti neleidžiančio sausgyslių uždegimo žmonės pačioje ligos pradžioje gali gydytis tam tikrais liaudies medicinos būdais. Vienas populiariausių naminių vaistų yra kaštonų nuoviras. Jam paruošti reikalinga apie 300 g kaštonų vaisių.

Kaštonų odeles reikėtų nulupti ir sumalti. Į pusės litro talpos tamsaus stiklo butelį suberkite sumaltas kaštonų žieveles, iki kakliuko užpilkite vandeniu, butelį užsukite dangteliu. Palikite pastovėti tamsioje šiltoje vietoje 2 savaites, kasdien butelį suplakite. Šis užpilas išsilaiko ilgai, iki kelerių metų.

Skaudamus sąnarius galima tepti kaštonų žievelių užpilu ir skausmas pamažu atlėgs.
Sąnarių skausmus malšina ir susmulkintų kaštonų vaisiai, užpilti paprasčiausiu actu.

Iš kaštono – arbata

Kankina reumatinės ligos, podagra, pablogėjo virškinimas?

Vieną valgomąjį šaukštą sudžiovintų ir susmulkintų kaštonų lapų arba vieną arbatinį šaukštelį džiovintos ir sumaltos vaisių žievės miltelių užpilkite puse litro vandens, užvirinkite ir apie 15 minučių dar virkite ant silpnos ugnies. Ataušinkite, nusunkite ir gerkite po pusę stiklinės 4 kartus per dieną, prieš valgį.

Vertingi yra ir spiritiniai kaštonų antpilai. Kaštonus susmulkinkite ir užpilkite puse litro degtinės ar spirito. Palaikykite mišinį ne mažiau kaip dvi savaites, nusunkite ir gerkite po 30–40 lašų 4 kartus per dieną. Toks antpilas gelbsti, kai išsiplėtusios kojų venos (beje, juo kojas galima ir įtrinti), nuo hemorojaus, vidurių užkietėjimo.

Kaštonų masažas

Po sunkios, įtemptos dienos jus puikiai atpalaiduos kaštonų masažas pėdoms. Tiesiog į vonelę priberkite kaštonų ir užpilkite juos šiltu, gal net kiek karštu vandeniu. Keletą minučių ant jų pavaikščiokite, pamindykite. Efektas išties puikus: liečiami ir stimuliuojami įvairūs pėdų taškai, taip suaktyvinama kraujotaka ir medžiagų apykaita. Maža to, kaitinamas kaštonas išskiria kvapą, labai naudingą bronchams, tad kaštonų vonelės garai tinka peršalus ar kosint.

Nervų sistemai

Kelis kaštonus verta nešiotis kišenėje, mat jie turi tokių pačių savybių, kaip ir pats medis. Gydo nemigą, blogą nuotaiką, ramina, padeda nugalėti baimę.

Apie kojų venų varikozę (mazginį venų išsiplėtimą) tikrai esame girdėję. Tai išties labai dažna liga.

Pastebėjus pirmuosius ligos požymius reikėtų pradėti vartoti vaistus, stiprinančius venų sieneles, gerinančius veninę kraujotaką bei mažinančius kojų pabrinkimą. Tam puikiai tinka kaštonų ekstraktas.

Daugybė mokslinių tyrimų patvirtina, jog kaštono ekstrakte yra natūralių medžiagų, didinančių venų tonusą, mažinančių kraujagyslių laidumą ir venų uždegimą. Tai stabdo venų plėtimąsi ir skysčių patekimą į aplinkinius audinius.

Be to, kaštonų ekstrakte esančios veikliosios medžiagos skatina skysčių pasišalinimą, mažina dėl pablogėjusios veninės kraujotakos atsiradusius kojų skausmus ir raumenų spazmus, sunkumo ir tempimo pojūtį, odos niežėjimą.

Gaminame patys

Paprastieji kaštonai, be daugybės gydomųjų savybių, taip pat turi ir švarinamųjų galių.

Patys paprasčiausi ir efektyviausi receptai tikrai sugalvoti ne šiandien, o juk žinome, kad senoliai puikiai mokėjo panaudoti natūralius gamtos turtus.

Gal norite pasigaminti gydomąjį kaštonų muilą?

Nulupkite kaštonus ir sutrinkite arba smulkiai sumalkite jų minkštimą. Tada užpilkite minkštimą šiltu vandeniu, jame ištirpinkite truputį sodos. Palikite parą laiko stovėti ir brinkti. Kartais pamaišykite užpiltą masę.

Po paros gerai nusunkite masę, kad nebeliktų skysčio. Iš gautos sausos masės sulipdykite norimos formos muiliukus ir palikite sausoje vietoje iki tol, kol sukietės. Viskas. Jūs jau turite savo muilą. Jokiu būdu neišpilkite nusunkto skysčio lauk – jo mums kaip tik dabar prireiks.

Natūralus skystas kaštonų skalbiklis. Tai yra būtent tas skystis, kurį nusunkėte gamindami muilą. Jis ypač tinka vilnai ir šilkui. Pabandykite ir net nustebsite, kaip puikiai jis putoja be jokių papildomų ingredientų.

Natūralus kaštonų šampūnas. Padžiovintus ir susmulkintus kaštonus pavirkite 1–3 minutes. Nuovirą supilstykite į indelius ir viskas. Jūs turite natūralų šampūną, kuris puikiai tiks kasdien trinkti plaukus.

O kodėl gi neužkandus?

Norite nustebinti draugus neįprastu patiekalu? O gal ir patys norite paragauti ko nors naujo? Pabandykite išsikepti kaštonų!

Kepti kaštonai yra populiarus užkandis Vakarų Europoje. Deja, mūsų krašte valgomi kaštonai neauga ir prisirinkę kaštonų kieme savo skrandžio nepripildysite. Tačiau valgomųjų kaštonų galite nusipirkti ir čia, Lietuvoje.

Pirmiausia kaštonus nuplaukite. Tuomet reikės įpjauti žievę. Tą reikia daryti tam, kad kepami kaštonai nesusprogtų ir kad vėliau būtų lengviau juos nulupti (žievė yra nevalgoma). Kai kurie virėjai siūlo kaštono žievę įpjauti X forma, tačiau pakanka įpjauti vienu skersiniu pjūviu – toks būdas yra saugesnis, nes žievė yra slidi, todėl lengva įsipjauti.

Įpjautus kaštonus sudėkite į puodą ir užpilkite vandeniu, kad apsemtų. Įdėkite gerą žiupsnį druskos ir užvirkite.

Kai vanduo užvirs, kaštonus ištraukite ir sudėkite į kepimo indą. Indą įdėkite į iš anksto įkaitintą orkaitę (220 laipsnių) ir kepkite 15 min. Ištraukę kaštonus iš orkaitės, supilkite juos į lėkštę ir uždengę rankšluosčiu palikite penkiolikai minučių garuoti. Taip bus lengviau nulupti žievę. Dabar jau galite skanauti.