Manoma, jog arbūzuose esanti medžiaga – amino rūgštis L-citrulinas – sutrumpina organizmo atsigavimo po fizinio krūvio laiką ir padeda raumenims.
Arbūzų sultis jau seniai mėgstamos sportininkų, tačiau mokslininkai tik dabar pateikė įrodymų, kodėl jos tokios naudingos.
Tyrimo rezultatai skelbiami „Journal of Agricultural and Food Chemistry“. Juose mokslininkai aiškina, jog jau anksčiau įrodyta - arbūzų sultys turi antioksidantų savybių, padeda auginti raumenų masę ir pasiekti geresnių sportinių rezultatų. Tačiau tai pirmasis kartas, kai mokslininkai tyrė arbūzų sultyse esančio L-citrulino poveikį.
Mokslininkų komandai vadovavo Kartachenos technikos universiteto profesorė Encarta Aguayo. Tyrimo metu buvo tiriamas natūralių arbūzų sulčių, sulčių, praturtintų L-citrulinu, ir paprasto gėrimo, kuriame šios amino rūgšties bebuvo, poveikis.
Gėrimais savanoriai buvo vaišinasi iki treniruotės likus valandai.
Tiek natūralios arbūzų sultys, tiek sultys, praturtintos L-citrulinu, savanoriams padėjo po treniruotės geriau jaustis, nemaudė raumenų.
Natūraliose sultyse esantis L-citrulinas atnešė dar daugiau naudos – panašu, jog organizmas jį lengviau įsisavina. Manoma, jog arbūzų sultys tokios naudingos sportuojantiems, nes jose esančios medžiagos paspartina pieno rūgščių šalinimo procesą. Tai labai svarbu, nes būtent šios rūgštys – raumenų skausmo ir nemalonaus tempimo priežastis.
Jau anksčiau nustatyta, jog arbūzas padeda išvengti širdies ligų, nes trukdo kauptis žalingam cholesteroliui. JAV mokslininkai nustatė, jog būtent arbūzas per pusę sulėtina mažo tankio lipoproteinų kaupimąsi (tyrimas buvo atliktas su laboratorinėmis pelėmis).
Mažo tankio lipoproteinas – cholesterolio forma, užkemšanti arterijas ir sukelianti širdies bei kraujagyslių ligas.
Mokslininkai taip pat išsiaiškino, jog reguliariai valgomas arbūzas padeda kontroliuoti svorį ir neleidžia kauptis riebalams.