Viskas įvyko penktadienį, beveik vidury sostinės, vaikų darželio teritorijoje. Angis trimetei įgėlė tuo metu, kai mergaitė buvo lauke, žaidimų aikštelėje.

„Darželis yra prie miško, taip kad visai tikėtina, kad tai buvo angis. Visi simptomai – ir skausmas, ir patinimas – rodo, kad tai yra nuodingos gyvatės įkandimas“, – LNK žinioms sakė Vilniaus miesto klinikinės ligoninės Vaikų skubiosios pagalbos, intensyviosios terapijos ir konsultacijų skyriaus vedėja Violeta Radžiūnienė.

Anot lopšelio-darželio vadovės, gyvatė įgėlė apie 11–12 val. Direktorė sako, kad vaikas elgėsi ramiai – nei verkė, nei skundėsi.

„Nei mergaitė, nei mokytoja, nei vaikai nematė gyvatės“, – kalbėjo darželio vadovė.

Nekviesto svečio nepamatęs kolektyvas dar nenujautė, kas tuomet įvyko – mergaitė nuvesta miegoti.

„Kadangi mergaitė miegojo, buvo neaktyvioje būsenoje, tuomet nuodai nevaikšto ir netinsta kojytė. O kai jau mergaitė atsikėlė, prasidėjo po truputį tinimas“, – sakė vaikų lopšelio-darželio direktorė Violeta Kairevičienė.

Pastebėtos ir įkandimo žymės – du taškeliai.

Atvykus mamai, vaikas nuvežtas tiesiai į ligoninę. Nuo įkandimo jau buvo praėjusios mažiausiai 3 val. Medikai sako, kad įvyko ūmi alerginė reakcija. Vaikas buvo dvi paras gydomas intensyvios terapijos skyriuje.

Stebėta būklė, ar tinimas neplis, išvengta rimtesnių komplikacijų.

Pagerėjus būklei, tinimui praėjus, skausmams nuslūgus, vaikas namo išleistas sekmadienį.

Pasak gydytojos, vien Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje tai – jau šeštasis šiemet sugeltas vaikas. Pernai nebuvo nė vieno.

Vilniaus miesto klinikinė ligoninė

„Ne visi jie buvo tokie sunkūs, kuriems prireiktų intensyvios terapijos. Kiek tai būtų sunku, priklauso nuo gyvatės įkandimo, turbūt sakyčiau gylio, nuo nuodų koncentracijos“, – komentavo V. Radžiūnienė.

Visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ vedėja Dovilė Kimutytė paaiškino: „Angis tikrai nėra tas gyvūnas, kuris puls, ji yra tas gyvūnas, kuris ginsis. Tad labai svarbu neužminti“.

Anot jos, svarbu angį atskirti nuo žalčio. Žaltys turi geltonas „ausis“, angis jų neturi.

Sveikatos biuras įstaigoms išplatino rekomendacijas, kaip elgtis ir apsisaugoti. Sako: Vilnius – žalias miestas, tad niekas negali garantuoti, kad toks įvykis nepasikartos.

Darželis savo teritoriją jau apsižiūrėjo kruopščiai.

„Žiūrime teritoriją, kad švari, tvarkinga būtų, ieškojome tų gyvačių ir neradome“, – patikino V. Kairevičienė.

Ekspertai svarsto, kad angis pati į miestą užklysti negalėjo. Gyvis greičiausiai atvežtas privačių namų savininkų su malkomis arba per medieną.

Gydytojai sako, kad angis pavojinga tiek vaikams, tiek suaugusiems, tad perspėja grybautojus ir uogautojus dėvėti ilgesnes kelnes, ilgesnius batus, o jeigu įgeltų, reikėtų išgerti nuo skausmo vaistų.

„Jeigu turime, galime duoti ir vaistų nuo alergijos, jeigu matome, kad tinsta. Reikėtų galūnės neužveržti, iš žaizdos nečiulpti nuodų, nes jų neiščiulpsime, kiek subėgo, o galime sau pakenkti, ypač jeigu burnoje, gleivinėje bus kažkokių žaizdelių“, – paaiškino gydytoja V. Radžiūnienė.

Įkandimo vietą galima šaldyti, pakelti aukščiau ir kreiptis į medikus.

Mirties atvejų nuo angies Lietuvoje, laimė, nefiksuota.

Visą LNK žinių siužetą galite pamatyti čia: