Palangos meras Šarūnas Vaitkus sako, kad medikų pagalbos kurorte prireikia daugeliui.

„Per metus Palanga sulaukia 1 milijono 300 tūkstančių turistų, čia daugėja gyventojų, žmonės turi įsigiję nekilnojamąjį turtą“, – vardijo Š. Vaitkus.

Klaipėdos universiteto ligoninės (KUL) pertvarka palietė ir Palangos ligoninę. Joje veikia skyriai integruoti į naujai įsteigtas klinikas ir centrus, tai kurorte daliai žmonių pasėjo nerimą.

LNK Žinių kalbinti praeiviai turėjo skirtingą nuomonę – vieni teigė, kad miestui reikia turėti savo skubios pagalbos skyrių, kiti sakė, kad čia suteikiama pagalba nebūna profesionali.

„Vyrui darė operaciją chirurgas Palangoje, o po savaitės turėjau vežti į Klaipėdą, nes buvo blogai padaryta. Čia nėra gerų specialistų, tik Klaipėdoje“, – sakė kalbinta moteris.

Kurorto valdžia sunerimo, kai po reorganizacijos Palangoje neliko chirurgų. Pasak mero, per piką pacientų ligoninėje būna 40–60, o praėjusiais metais vieną savaitgalį priėmimą mieste aplankė 75 pacientai.

„Pusė tokių pacientų yra su smulkiomis traumomis, kurias mūsų chirurgai iškart sutvarko, užsiuva, sugipsuoja. Jei nebėra mediko, kuris galėtų atlikti chirurgines paslaugas, tai pagalba yra labiau formali, išrašys popieriuką ir siųs į Klaipėdą“, – kalbėjo Š. Vaitkus.

Šarūnas Vaitkus

Meras ironizuoja, kad greitosios ekipažai taps taksistais ir klausia, kas paskaičiavo, kiek kainuos per parą 40 kartų su pacientais važiuoti į Klaipėdą. Be to, pasak jo, ne visi turi automobilius, todėl grįžti iš ligoninės bus sunku.

KUL sako, kad srautus skaičiavo, ir galės priimti visus iš Palangos vežamus pacientus.

„Skubi pagalba Palangoje suteikiama visą parą, o jei reikės specializuotos pagalbos, pavyzdžiui, minėtos chirurginės, pacientai bus nukreipiami į mūsų universiteto ligoninę, skubios pagalbos kliniką“, – sakė KUL direktorius medicinai Antanas Gulbinas.

Medikai sako, kad jaudintis nereikėtų ir per kurortinio sezono piką.

„Didinsime budinčių gydytojų skaičių Palangoje ir vasaros mėnesiais joje dirbs tiek terapinio, tiek chirurginio profilio gydytojai. Turime išlaikyti racionalumą ir užtikrinti pacientų saugumą“, – sakė KUL Skubios pagalbos klinikos vadovas Marius Ellikas.

Anot medikų, daug prastesnė situacija Neringoje, kuri neturi ligoninės. Skubi pagalba vasarą teikiama pirminės medicinos pagalbos centre, o ištikus rimtesnei bėdai ligonius tenka plukdyti per marias ir gabenti į Klaipėdą.

LNK Žinių reportažą rasite čia: