Šie FliRT variantai turi tam tikrų bendrų mutacijų, tačiau vis dar priklauso omikron šeimos koronavirusams.

JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centro duomenimis, nuo balandžio 28 d. iki gegužės 11 d. beveik 30 proc. naujų atvejų sukėlė KP.2.

Kaip rašo CNN, viena iš priežasčių, kodėl naujas viruso variantas išstumia anksčiau dominavusius, yra ta, kad jis plinta greičiau ir lengviau nei ankstesni. Gera žinia ta, kad KP.2 nesukelia sunkesnės ligos. Iš tiesų, su COVID-19 susijusių hospitalizacijų skaičius dabar yra rekordiškai mažas.

Verta stebėti, bet grėsmės kol kas nėra

Užkrečiamųjų ligų specialistas, profesorius Saulius Čaplinskas „Delfi“ sakė, kad visuomenei šiuo metu naujos grėsmės dėl šios atmainos tikrai nėra.

„FliRT pavadinimas rodo, kad tai grupė viruso mutacijų. Vėlgi, tai nieko naujo, nes ir toliau virusas stengiasi apeiti imuninę sistemą. Šios atmainos atvejų daugėja, nes ji lengviau plinta ir sugeba apgauti imuninę sistemą“, – sakė S. Čaplinskas.

Pasak pašnekovo, vasarą naujo COVID-19 protrūkio nesitikima, o rudenį susirgimų tikrai padaugės.

Saulius Čaplinskas

„Tik klausimas, kokiu mastu. Visą laiką šaltuoju metų laiku būdavo peršalimo ligos, gripas, kažkiek žmonių mirdavo. COVID-19 yra mirtina liga, tik procentai sunkiai sergančių ir neišgyvenančių labai pasikeitė į gerąją pusę atsiradus vakcinoms. Dabar sunkiai sergančių žmonių turėtų būti daug mažiau nei pandemijos pradžioje“, – kalbėjo S. Čaplinskas.

Visgi dabar svarbiausia, kaip teigia pašnekovas, nuolat atlikti nuotekų tyrimus, kurie parodo, kaip plačiai ir koks virusas cirkuliuoja.

„Pagal šios ligos dėsnius, ir pas mus anksčiau ar vėliau turėtų kilti COVID-19 banga, dėl to labai svarbu, kad mūsų Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija nuosekliai vykdytų šiuos tyrimus ir operatyviai informuotų visuomenę.

Būtent nuotekų stebėsena turėtų parodyti, ar gali kilti pas mus banga. Ir tai daryti reikėtų nelaukiant, kol galbūt ligoninėse padaugės pacientų, nes tyrimai parodytų, ar virusas cirkuliuoja, ar ne“, – kalbėjo S. Čaplinskas.

Be to, kaip pasakoja užkrečiamųjų ligų specialistas, dabar vis kalbama apie vadinamą paukščių gripą, kuriuo buvo užsikrėtusius karvės ir pavieniai žmonės.

„Kol kas paprastam žmogui atrodo visai neįdomu, o Pasaulio sveikatos organizacija, mokslininkai labai įdėmiai stebi šią situaciją, kad neatsitiktų taip, jog virusas įgis tokių savybių, kad pradės plisti žmonėse. Ir koronavirusas prasidėjo nuo to, kad mirė vienas žmogus ir niekas nekreipė dėmesio, o gydytojui, kuris bandė pranešti, liūdnai baigėsi. Todėl svarbu stebėti“, – sakė pašnekovas.

Medicininės kaukės

Naujų simptomų dar nenustatyta

Dauguma koronavirusu užsikrėtusių žmonių niekada nesužinos, koks viruso variantas jiems sukelia ligos simptomus, CNN komentavo Leana Wen, skubios pagalbos gydytoja ir Džordžo Vašingtono universiteto klinikinė docentė.

Šiuo metu žinomi COVID-19 infekcijos simptomai: sloga, gerklės skausmas, galvos skausmas, karščiavimas, kosulys ir raumenų skausmai. Kai kuriems žmonėms gali pasireikšti sunkesni simptomai, pavyzdžiui, dusulys. COVID-19 taip pat gali pasunkinti gretutines ligas, pavyzdžiui, širdies nepakankamumą.

KP.2 virusui iki šiol nebuvo nustatyta išskirtinių simptomų. Be to, COVID-19 simptomus gali būti sunku atskirti nuo kitų virusinių infekcijų, pavyzdžiui, gripo ar peršalimo.

Esamos vakcinos vis dar turėtų būti veiksmingos prieš KP.2. CDC išleido rekomendacijas, kuriose rekomenduojama antrą kartą pasiskiepyti vakcina, kuri pirmą kartą buvo išleista 2023 m. rudenį, 65 metų ir vyresniems asmenims.

Manoma, kad rudenį bus rekomenduojama naujai sukurta vakcinos versija. Tikimasi, kad naujausios vakcinos bus nukreiptos prieš variantus, kurie, kaip prognozuojama, cirkuliuos rudenį ir žiemą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)