Jie rizikuoja sveikata tepdamiesi pasenusį kremą nuo saulės, rašo dailymail.co.uk.

Naujausios apklausos duomenys atskleidė, kad beveik trys ketvirtadaliai visų Jungtinės Karalystės poilsiautojų rizikuoja gauti pernelyg daug ultravioletinių saulės spindulių, nes jie naudoja nebegaliojantį apsauginį kremą nuo saulės. Nustatyta, kad 74 procentai saulėtuose paplūdimiuose atostogauti nusiteikusių britų su savimi pasiims daugiau nei metų senumo kremą.

Dauguma apsauginių kremų nuo saulės yra veiksmingi dvylika mėnesių nuo įsigijimo datos, vėliau gamintojai nebegarantuoja, kad jų produktai tinkamai sulaikys ultravioletinius spindulius. Tačiau dauguma poilsiautojų prisipažįsta naudojantys daugiau nei metų senumo kremą, o daugeliu atvejų ir dar gerokai senesnį.

Trečdalis respondentų prisipažino pasiimsiantys su savimi daugiau nei dviejų metų senumo apsauginį kremą, kitas trečdalis neslepia laikantys jį jau daugiau nei trejus metus. 15 procentų apklaustųjų savo namuose turi daugiau nei ketverių metų senumo apsauginius kremus nuo saulės.

Du trečdaliai (65 procentai) sakė nežinantys, kad dauguma kremų nebegalioja po dvylikos mėnesių.

Escentual.com grožio redaktorė Emma Leslie, kuri ir atliko šią apklausą, teigia: „Kremai nuo saulės netenka gebėjimo blokuoti ultravioletinius spindulius po metų, todėl patartina įsigyti naują kiekvieną vasarą. Jeigu patikrintumėte savo kremą nuo saulės, dauguma atvejų bus pažymėta „12M“, o tai reiškia, kad gamintojas rekomenduoja jį sunaudoti per dvylika mėnesių nuo įsigijimo. Vėliau jo veiksmingumas gerokai sumažės, o veikliosios medžiagos praras savo galią, todėl galite likti su menka ar visiškai be jokios apsaugos nuo kenksmingų ultravioletinių spindulių“.

Neapsisaugojimas nuo ultravioletinių spindulių yra esminis odos vėžio rizikos veiksnys. Per pastaruosius tris dešimtmečius piktybinė melanoma yra sparčiausiai auganti vėžio forma Jungtinėje Karalystėje. Lyginant su praėjusio amžiaus aštuntuoju dešimtmečiu, vyrų grupėje jos paplitimas išaugo septynis , o moterų – keturis kartus. 2010 metais užfiksuoti 12 818 nauji piktybinės melanomos atvejai bei 2203 mirtys nuo odos vėžio.

Grožio redaktorė E. Leslie pridūrė: „Labai svarbu apsaugoti savo odą nuo ultravioletinių spindulių ir tai daryti reikia ne vien norint išvengti vėžio. Saulė anksčiau laiko susendina odą, paskatina raukšlių formavimąsi. Kur kas geriau degintis saugiai ir apsaugoti savo odą nuo blogiausių saulės spindulių sukeltų padarinių. Šiuo metu prekyboje yra keli nebrangūs didelio SPF (sun protection factor – liet. apsaugos nuo saulės faktorius) losjonai, todėl šiuo atveju negalioja taisyklė, kad kuo produktas brangesnis, tuo didesnė apsauga“.

Dauguma besiruošiančių atostogauti sako, kad pradžioje naudos SPF 20-30, o vėliau rinksis mažesnio apsaugos nuo saulės faktoriaus kremus. Ketvirtadalis tvirtina, kad paskutinėmis atostogų dienomis naudos mažesnio nei SPF 10 apsaugą.

Nacionalinė Sveikatos Tarnyba rekomenduoja norintiems apsaugoti odą rinktis ne mažiau kaip SPF 15 apsauginius kremus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)