Ataskaitoje žvelgiama į alkoholio poveikį visuomenės sveikatai ir nagrinėjamas politinis atsakas, rašo independent.co.uk.

Ataskaita nurodo, kad dėl alkoholio vartojimo visame pasaulyje kasmet miršta 3,3 mln. žmonių.

Europa yra daugiausia alkoholio pagal vieną asmenį vartojantis regionas, užimantis visą pirmąjį dešimtuką.

Pirmoje vietoje yra Baltarusija, kur žmonės vidutiniškai išgeria 17,5 l gryno alkoholio per metus. Po jos eina Moldova (16,8 l) ir Lietuva (15,4 l ). Pralenkėme netgi Rusiją (15,1 l).

Nemažai alkoholio išgeriama ir Australijoje bei Kanadoje – atitinkamai 12,2 l ir 10,2 l. Jungtinėse Valstijose vidutiniškai išgeriama 9,2 l gryno alkoholio per metus.

Tačiau Šiaurės Afrikoje ir Artimuosiuose Rytuose šis rodiklis nesiekia nė 2,5 l, o daugelyje šalių vidutiniškai neišgeriama nė litro alkoholio per metus.

Pasaulinis alkoholio vartojimo rodiklis yra vidutiniškai 6,2 l gryno alkoholio vienam asmeniui.

Tačiau turint galvoje, jog alkoholį vartoja mažiau negu trečdalis viso pasaulio gyventojų (38,3 proc.), tiems, kas jį geria, kasmet tenka vidutiniškai 17 l gryno alkoholio.

PSO perspėja, kad alkoholio vartojimas didina daugiau kaip 200 ligų, tarp jų kepenų cirozės ir kai kurių vėžio rūšių, riziką.

Ataskaitoje pažymima, kad nuo priežasčių, susijusių su alkoholiu, miršta daugiau vyrų (7,6 proc. visų vyrų mirčių) negu moterų (4 proc. visų moterų mirčių), nors yra įrodymų, kad moterys labiau už vyrus yra pažeidžiamesnės kai kurioms alkoholio sukeliamoms ligoms.

Ataskaitoje taip pat pabrėžiama būtinybė šalių vyriausybėms plėtoti žalingą alkoholio poveikį mažinančią politiką, rengti informacines kampanijas ir teikti prevencijos bei gydymo paslaugas, ypač sustiprinant prevenciją, gydymą ir pacientų bei jų šeimų priežiūrą.

Šie duomenys atspindi gryno alkoholio kiekį, suvartotą šiose šalyse nuo 2008 iki 2010 metų.

Pateikiame pirmąjį dešimtuką:

1. Baltarusija – 17,5 l

2. Moldovos Respublika – 16,8 l

3. Lietuva – 15,4 l

4. Rusija – 15,1 l

5. Rumunija – 14,4 l

6. Ukraina – 13,9 l

7. Andora – 13,8 l

8. Vengrija – 13,3 l

9. Čekija ir Slovakija – 13 l

10. Portugalija – 12,9 l

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (526)