Kitą savaitę – skiepai mokytojams

Sveikatos apsaugos ministerijos Elektroninės sveikatos sistemos ir informacinių technologijų skyriaus specialisto Luko Galkaus teigimu, beveik visose savivaldybėse bent po vieną skiepą jau gavo ir kiti sveikatos darbuotojai, taip pat globos, slaugos įstaigų darbuotojai ir globos, slaugos įstaigų globotiniai.

Šią savaitę bus pradedama likusių sveikatos darbuotojų bei globos, slaugos įstaigų darbuotojų ir jų globotinių vakcinacija jau antrąja vakcinos doze.

„Planuojama, kad kitą savaitę jau gali prasidėti švietimo įstaigų darbuotojų skiepijimas: ikimokyklinio, priešmokyklinio ir pradinio ugdymo darbuotojai, tų asmenų, kurie turi kontaktą su moksleiviais. Taip pat onkologinių pacientų vakcinacija, kuri irgi, tikėtina, galėtų prasidėti kitą savaitę. Po jų bus vyresnio amžiaus asmenys ir tie, kurie turi gretutinių ligų“, – apie vakcinacijos eiliškumą kalbėjo „Delfi ryto“ pašnekovas.

Skiepijimas nuo koronaviruso Kauno klinikose

Skiepijimo pikas planuojamas balandį

Pasak L. Galkaus, natūralu, kad pasaulyje esant tokiai didelei skiepų paklausai, skiepų gavimas yra ne toks greitas, kokio visiems norėtųsi.

Tačiau, kaip teigia L. Galkus, paskutinių dienų informacija rodo, kad Europos Sąjungos derybinės pozicijos užtikrino skiepų gavimą. Tikėtina, kad dabar skiepų tiekimas į visas Europos Sąjungos šalis bus tolygesnis.

SAM atstovas neturi atsakymo, kiek Lietuvai reikėtų vakcinų vasarį, kad būtų įvykdytas prezidento Gitano Nausėdos planas iki liepos paskiepyti 70 proc. Lietuvos gyventojų. Vis dėlto planuojama, kad skiepijimo pikas bus pasiektas balandį.

„Gamintojai turi planus [per vasarį ir kovą] pristatyti daugiau nei porą šimtų tūkstančių vakcinos dozių. Tokiu atveju galėtume paskiepyti apie 100 tūkstančių asmenų. Bendraudami su gamintojais matome, kad balandį turėtų prasidėti didesnis ir intensyvesnis tiekimas, vakcinacija turėtų įgauti pagreitį ir netgi piką pasiekti balandžio mėnesį. O tiek kovas, tiek vasaris bus sąlyginai ramūs, kai gausime porą šimtų tūkstančių dozių“, – sakė L. Galkus.

Skiepijimas nuo koronaviruso Kauno klinikose

Tikina, kad vakcinų laikymui vietos nepritrūks

Pasak „Delfi ryto“ pašnekovo, šiuo metu vakcinų laikymui – ir toms, kurioms reikia itin žemos temperatūros, ir toms, kurios tokių sąlygų nereikalauja – Lietuva yra tinkamai pasiruošusi.

SAM atstovas priminė, kad įrangą, skirtą laikyti „Moderna“ ir „Pfizer“ vakcinas, turi Ekstremaliųjų situacijų centras bei 5 didžiųjų miestų ligoninės.

„Šios ligoninės irgi turi reikiamus šaldiklius ir gali laikyti vakciną, jei būtų nepatogu laikyti Ekstremaliųjų situacijų centre ar ten pasibaigtų vieta. Be to, kai kurios poliklinikos arba jau įsigijo, arba planuoja įsigyti šaldiklius. Todėl nesusidursime su tokia situacija, kad vakcinos nebus kur laikyti“, – patikino L. Galkus.

L. Galkaus teigimu, šiuo metu skiepijimą vykdo 5 pagrindinės ligoninės bei savivaldybių skiepų centrai. Kiekviena savivaldybė turi bent po vieną savo vakcinacijos centrą. Tokių centrų Lietuvoje dabar yra 68, tačiau jų gali atsirasti ir daugiau.

„Norint užtikrinti efektyvią vakcinaciją, reikia, kad kuo daugiau asmenų įsitrauktų į skiepijimą. Kalbant apie vaistines, įstatymas numato naujiems farmacijos specialistams skiepyti tik nuo kovo 1 dienos, čia dar bus ieškoma sprendimų, nes priklausys ir nuo vakcinos.

Toms, kurioms reikia specialios laikymo specifikos, galbūt vaistinėms nebus tinkamos skiepijimui, bet dabar registruojama vis daugiau naujų vakcinų, todėl tikėtina, kad su jomis vaistininkai galės dirbti“, – sakė pašnekovas.

SAM atstovas prašo žmonių pranešti, jei pastebimi įtartini siūlymai pasiskiepyti – mat tai gali būti sukčių apgaulė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (369)