Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės medikai sako, kad tokių pacientų po nesėkmingų blaivinimų būna bent pora per mėnesį. Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba skaičiuoja, kad šiais metais dėl išblaivinimo paslaugų namuose mirė du žmonės.

Pasak Gabijos Laubner-Sakalauskienės, į ligoninę atvažiuoja įvairūs pacientai, vieniems pasireiškia labai sunkūs alkoholio, kitų medžiagų abstinencijos simptomai. Dalis pacientų pradeda „gydymąsi“ namuose, pasak gydytojos, labai rizikingomis sąlygomis.

„Jie pakviečia žmogų į namus, nors tas žmogus nebūtinai turi išsilavinimą ar kompetenciją gydyti namuose. Būna pasekmės tokios, nuo kurių pacientą reikia gelbėti ir net guldyti į reanimacijos skyrių su gyvybinių funkcijų palaikymu“, – LNK Žinioms sakė gydytoja.

Gabija Laubner

G. Laubner-Sakalauskienė sakė, kad patys pacientai pasakoja, jog po ilgalaikio alkoholio vartojimo pradeda jausti nemigą, nerimą, drebulį, didelį pykinimą, galvos skausmą. Jie atsiduria situacijoje, kai negali patys nutraukti alkoholio vartojimo, bet negali ir jo vartoti toliau, nes atsiradę simptomai stipriai gadina sveikatą.

„Tada jie arba jų giminaičiai pradeda ieškoti žmonių, kurie gali padėti. Nežinau, ką daro žmonės, kurie pas juos atvažiuoja, tikriausiai kažkokiu būdu palengvina simptomus. Tačiau noriu pabrėžti, kad žmonės, kurie tai daro, ir kurie juos kviečia, visą laiką rizikuoja“, – sakė gydytoja.

Visų pirma, toks neva gydymas skatina vartoti alkoholį dar ilgiau. Mat pasireiškus abstinencijos simptomams, reikia saugoti save nuo tolimesnio alkoholio vartojimo ir nebijoti kreiptis į gydytojus, specialistus.

„Pati abstinencija yra labai sunki būklė ir tai nėra tas pats, kas pagirios. Abstinencija turi net apie 10 proc. mirtingumą, jei yra užsitęsusi. Kai atvažiavę žmonės stato lašelines, leidžia vaistus ar net jų palieka nakčiai, žmogus visada patiria širdies sustojimo, sąmonės netekimo riziką. Gali būti, kad žmogus užmigs ir pradės vemti, užsprings“, – pasakojo LNK pašnekovė.

Gydytojos teigimu, į ligoninę dažnai atvyksta pacientai, kuriems pasireiškia abstinencija, nors tokių atvejų galėtų nebūti išvis. Bent pora pacientų per mėnesį atvažiuoja dėl nesėkmingo blaivinimo namuose.

Kiti atvažiuoja užsitęsus abstinencijos simptomams, kai patys nebegali jų ištverti. Gydytojos paklausus, ar išblaivinimo namuose paslauga yra legali, į klausimą medikė taip pat atsakė klausimu: o ar galima namuose taisyti dantis?

„Namuose atliekant detoksikaciją, išblaivinimą, žmogus visada patiria riziką. Tuo labiau, kad kartais ne pats žmogus, o artimieji nori tokios paslaugos. Priklausomybė yra neigimo liga, žmonės galvoja, kad jiems nereikia, jie gali susitvarkyti patys“, – sakė G. Laubner-Sakalauskienė.

Tad toks išblaivinimas namuose gali situaciją tik pabloginti.

„Yra pakankamai įstaigų, kurios alkoholio vartojimo nutraukimą atlieka legaliai. Ne tik mūsų ligoninė, bet tą patį daro priklausomybės ligų centrai. Ten yra net dienos stacionaras, kai žmogus gali atvažiuoti ir legaliai gauti gydytojų paslaugą. Yra ir privačios gydymo įstaigos“, – kalbėjo gydytoja.

LNK Žinių pokalbį rasite čia: