Gydytojų argumentus, kodėl jie nusprendė palikti darbo vietą, galite skaityti čia: Nematyta situacija Zarasuose: masiškai išėjus gydytojams paralyžiuotas ligoninės darbas, nebedirba net reanimacija.

LNK Žinios kalbino Zarasų ligoninės direktorių Remigijų Lamanauską, kuris šią savaitę taip pat išėjo iš darbo.

„Ši situacija prasidėjo dėl rinkimus laimėjusios Nijolės Guobienės. Ji išvis nesiteikė bendrauti su ligoninės bendruomene, nors mes ją bandėm prisikviesti. Balandžio mėnesį buvo medikų diena, atėjo vicemerė, visi gydytojai prašė, būkit gera, ateikit, prasideda reorganizacija, sveikatos centro kūrimas, norime žinoti, kas bus rytoj. Jauni gydytojai pasiėmę kreditus, neįsivaizduoja tolimesnio gyvenimo“, – sakė pašnekovas.

Nijolė Guobienė

Tačiau merė į susitikimą taip ir neatvyko. Gegužės 25 dieną miesto taryba priėmė sprendimą įkurti sveikatos centrą.

„Nebuvo jokio dialogo. Manau, kad jei būtų atėję savivaldybės atstovai, paaiškinę situaciją, kad gal čia nieko blogo, paaiškintų vieną ar kitą modelį, nes suvienyti gydytojus į vieną centrą nebūtų blogas variantas. Bet nieko nebuvo“, – kalbėjo R. Lamanauskas.

Birželio 22 dieną, pasak pašnekovo, merė pagaliau atėjo į ligoninę, tačiau jokio pokalbio nebuvo, o gydytojams pasakius, kad nori išeiti, atsakymas buvo labai aštrus.

„Pasakė, kad esate laisvi žmonės, eikite, kur norite“, – sakė buvęs įstaigos direktorius.

Šiuo metu uždarytas Vidaus, Dienos chirurgijos skyrius, neveikia net Reanimacijos ir intensyvios terapijos skyrius. Smarkiai sumažėjo konsultacijų.

Pasak R. Lamanausko, sunku net įsivaizduoti, kaip Zarasams pavyks pakeisti net 12 išėjusių gydytojų. O labiausiai nukentės pacientai, kuriems dabar tenka važiuoti į Visaginą arba Uteną.

„O ten jų irgi nelabai kas laukia, nes tose ligoninėse irgi trūksta gydytojų. Tai mes tapome kažkokiais įkaitais“, – kalbėjo R. Lamanauskas.

Zarasų ligoninė

Išėję gydytojai jau turi pasiūlymų eiti dirbti į kitas ligonines, mat medikų trūkumas jaučiamas visoje Lietuvoje. Buvęs direktorius sako, kad apie blogą situaciją kalbėta jau seniai, tačiau savivaldybė spręsti nieko neketino.

„Merė manęs sveikatos centro vadovu nematė, o kai buvome su ja susitikę, ji įvardino, kad sveikatos centro vadovas turi būti medikas. Ligoninėje dirbau 3 metus, per juos nebuvo nė vieno rimto skundo. Šiais metais dirbome „su pliusu“, pritraukėme jaunų darbuotojų, pradėjome teikti naujas paslaugas. Mūsų gyventojams nebereikia išvažiuoti į Uteną ar kitur, atlikome aukštas dienos chirurgijos paslaugas“, – sakė R. Lamanauskas.

Darbu ligoninėje, pasak pašnekovo, nesiskundė ir gydytojai.

„Gydytojai darbu nesiskundė, dėl to dabar visi ir išėjo, nes matė, kad esame viena komanda, vienas kitu pasitikime. Viską darėme dėl savo rajono gyventojų. O dabar jie nemato, kas toliau gali būti Zarasuose, kas bus rytoj“, – kalbėjo R. Lamanauskas.

Kol kas ligoninėje dar veikia Priėmimo skyrius, slauga, fizioterapija, iš dalies veikia konsultacinė poliklinika. Tačiau vadovo nėra jokio.

„Taip, kaip buvo, jau nebebus, nes kai kurie gydytojai jau susirado darbus ir atgal nebegrįš. Vidaus ligų skyrių ir reanimaciją galima paleisti funkcionuoti per mėnesį, jei kažkas su gydytojais kalbėsis“, – sakė R. Lamanauskas.

Visą LNK Žinių pokalbį rasite čia: