Vienas LNK kalbintas pašnekovas pasakojo, kad atvyko patikrinti sūnaus sveikatos dabar, nes būtent liepą buvo paskirtas vizito laikas pas gydytoją. Jo nuomone, vaikų sveikatos tikrinimas yra tiek formalumas, tiek ir realus sveikatos tikrinimas, kai atliekami tyrimai, ir iš sveikatos tikrinimo punktų nieko nešalintų. Vyras minėjo, kad sūnaus sveikata išlieka stabili, tik genda dantys, kurie, žinoma, yra taisomi.

„Liepą yra pats pažymų išdavimo įkarštis, todėl srautai dideli, o poliklinika kiekvieną dieną išduoda labai daug sveikatos pažymų“, – teigė vaikų ligų gydytoja K. Mačiūnienė.

Paklausta, ar vaiko sveikatos patikrinimas nėra tik formalus dalykas, gydytoja atsakė – nereikėtų žiūrėti į vaikų sveikatos profilaktinius patikrinimus atmestinai. Kiekvienais metais net ir sveikas vaikas turėtų atvykti į polikliniką, apsilankyti pas savo gydytoją, „atlikti profilaktinius augimo matavimus, regėjimo įvertinimus, jeigu reikia – profilaktinius tyrimus“ ar gauti specialistų konsultacijas.

„Mūsų tikslas – anksti pastebėti prasidedančias ligas ir užkirsti joms kelią ar pradėti gydyti“, – pabrėžė medikė.

Poliklinika

K. Mačiūnienė teigia, kad vaikų sveikata, pavyzdžiui, lyginant su laikotarpiu po COVID-19 pandemijos, yra žymiai geresnė, nes po pandemijos buvo daug antsvorio, netgi nutukimo atvejų, „dabar situacija yra šiek tiek geresnė“.

Šiaip ar taip, vis dar esama nutukimo atvejų, regėjimo sutrikimų, kuriuos medikai ir atranda profilaktinio sveikatos patikrinimo metu.

„Radus kokį nors sveikatos sutrikimą, vaikui paskiriame tyrimus, juos vertiname. Jeigu yra poreikis, siunčiame specialistų konsultacijoms, o pagal jų rekomendacijas gydome vaikus“, – pasakojo apie tyrimų ir gydymo eigą vaikų ligų gydytoja.

Nėra daug vaikų, kurie būtų atleidžiami nuo fizinio lavinimo pamokų. K. Mačiūnienės teigimu, yra vaikų, kurie turi kardiologinių problemų, dėl kurių negali sportuoti fizinio lavinimo pamokose, tiesa, jų skaičius nedidelis.

Vaikų profilaktinio sveikatos patikrinimo metu vienas pagrindinių tyrimų – dantų būklės įvertinimas. Gydytoja pabrėžė, kad dantis vaikams būtina patikrinti kasmet, nes jau dabar, pagal statistiką, daugiau nei pusė penkiamečių turi taisytų dantų; „vaikų dantų priežiūra yra labai prasta, tad jei nebūtų sveikatos patikrinimų, jau dabar turėtume labai daug užleistų atvejų“.

Antakalnio poliklinika

Visi, kurie užrašę vaikų profilaktiniam sveikatos patikrinimui, neturėtų jaudintis, kad gali nespėti. Pasak gydytojos, didžiausia problema būna rugsėjo viduryje, kai mokyklos laukia pažymų, o dalis vėluoja jas pristatyti, – tada sulaukiama daug skubančių ir nepatenkintų žmonių. Šiaip ar taip, medikai stengiasi, kad visi spėtų ir gautų pažymas.

Sveikesni, medikės pastebėjimu, yra jaunesni vaikai – pradinių klasių moksleiviai, o paaugliams prasideda įvairūs sveikatos sutrikimai, kuriuos lemia gyvenimo būdas, „kompiuteris, išmanusis telefonas, planšetinis kompiuteris“ – visi jie turi įtakos tiek laikysenai, tiek kaklo skausmams, tiek regėjimo sutrikimams.

Higienos instituto duomenimis, vaikų sveikata kasmet gerėja, tačiau problemų vis dar kelia vaikų akių ligos, dantų gedimai, tai pat mažas fizinis aktyvumas.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: