Vilniaus psichikos sveikatos centras šiuo metu perpildytas. Šį pavasarį, kaip niekad anksčiau, čia pagalbos kreipėsi penktadaliu daugiau pacientų. Medikai pastebi, kad psichikos ligų, depresijos atvejų ir bandymų nusižudyti padaugėjo užsitęsus žiemai ir trūkstant saulės.

„Žiema prasidėjo labai anksti, nebuvo atlydžių, atšilimų ir šviesesnių dienų. Ir užsitęsė ji labai ilgai. Tai, matyt, žmones sekina tiek fiziškai, tiek psichologiškai“, - sako Vilniaus psichikos sveikatos centro vadovas Martynas Marcinkevičius.

Gydytojai sako, kad kita dalis psichikos ligomis susirgusių pacientų - tai asmenys, nesugebėję įveikti ekonominės krizės: netekę darbų, verslų ar užsienyje laimės taip ir neradę emigrantai.

„Nors pati ekonomika gerėja, bet, matyt, yra nuovargis per tuos metus susikaupęs. Galbūt kai kas turėjo vilčių, kad greičiau viskas atsigaus. Matyt, ta užsitęsusi krizė taip pat veikia. Turime nemažai žmonių, grįžusių iš emigracijos, kurie nebesugeba ten susirasti darbų ir prisitaikyti“, - svarsto M. Marcinkevičius.

Daugiau skambučių sulaukia ir psichologinės pagalbos telefonu tarnybos. Ypač skambučių padaugėjo po žinomų žmonių savižudybių. Telefonai prityla tik nuo 4 iki 6 val. ryto.

„Šiomis dienomis skambučių yra labai daug. Mes matome, kad jų yra padaugėję Jaunimo linijoje bent pusantro karto. Pavyzdžiui, savaitgalį mes prašėme savanorių, kad padirbėtų. Jų dėka vietoj dviejų, buvo atidarytos keturios linijos. Ir tų keturių linijų mums neužteko, kad atsilieptume į visus skambučius“, - sakė Lietuvos telefoninių psichologinės pagalbos tarnybų asociacijos vadovas Paulius Skruibis.

Lietuvoje veikia net kelios psichologinės pagalbos telefonu linijos, kuriose dauguma dirbančiųjų - savanoriai. Tačiau vidutiniškai atsiliepiama tik į vieną iš dešimties skambučių. Dar prasčiau su psichikos ligonių gydymu. Valstybiniame psichikos centre 40-čiai tūkst. gyventojų tenka vos vienas psichologas.

Savižudybių skaičius Lietuvoje pastaraisiais metais stabilizavosi, tačiau Europos Sąjungos vidurkį lenkia net tris kartus.

Pagalbos telefonai:

Psichologinės pagalbos tarnybaTelefono numerisDarbo laikas
Jaunimo linija
Budi savanoriai konsultantai
8 800 28888 I-VII
visą parą
Vaikų linija
Budi savanoriai konsultantai, profesionalai
116 111 I-VII
11:00 - 21:00
Linija Doverija (parama teikiama rusų kalba)
Budi savanoriai konsultantai. Pagalba skirta paaugliams ir jaunimui.
8 800 77277 I-V
16.00 - 20.00
Pagalbos moterims linija
Budi profesionalai, savanoriai konsultantai
8 800 66366 I-VII
10:00 - 21:00
Vilties linija
Budi profesionalai, savanoriai konsultantai
116 123 I-VII
visą parą

800-ąją paslauga apmoka
iš Valstybės biudžeto lėšų.

Emocinė parama internetu

„Vaikų linija“Registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.vaikulinija.ltAtsako per dvi dienas
„Jaunimo linija“Registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.jaunimolinija.lt/internetasAtsako per dvi dienas
„Vilties linija“Rašyti svetainėje: http://paklausk.kpsc.lt/contact.php arba vilties.linija@gmail.comAtsako per tris darbo dienas
„Pagalbos moterims linija“Rašyti el. paštu: pagalba@moteriai.ltAtsako per tris dienas

Visa papildoma informacija – puslapyje www.klausau.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (305)