Kaip skelbia BBC, „Dolmio“ padažus gaminanti kompanija „Mars Food“ neseniai nustebino rinką paskelbusi, kad kai kurie jos produktai turi būti vartojami tik kartą per savaitę, nes juose yra daug cukraus, druskos ir riebalų.

Kai kuriuose Jungtinėje Karalystėje parduodamuose padažuose ir kituose pagarduose procentinė cukraus dalis yra didesnė nei leduose ar sausainiuose. Pavyzdžiui, „Tesco Finest“ kečupe šimte gramų yra 38,1 gramo cukraus. Palyginimui „Tesco“ parduodamo belgiško šokolado padažo šimte gramų yra 34 gramai cukraus.

„Mūsų maisto produktų etiketėse yra aiškiai nurodyta maistinė vertė, kad pirkėjai galėtų patys pasirinkti, ką pirkti, – sakė „Tesco“ atstovas, pridūręs, kad prekybos tinklas „pašalino tūkstančius tonos, druskos, riebalų ir cukraus ir produktų, kuriuos parduodame“, įskaitant savo prekės ženklo produktus.

Taip pat galima ginčytis, kad kečupo, kaip pagardo, turi būti vartojama nedaug. Tačiau esama ir nemažai padažų, kurie naudojami patiekalams ruošti, bei gatavų mėsos patiekalų, kuriuose yra stebėtinai daug cukraus.

Britanijos nacionalinė sveikatos tarnyba (NHS) bet kokį produktą, kurio šimte gramų yra daugiau nei 22,5 gramo cukraus, kaip turintį didelį kiekį cukraus. O mažai cukraus turinčiame produkte cukraus kiekis neviršija 5 gramų. Pavyzdžiui, „Heinz“ kečupe šimte gramų yra 22,8 gramai cukraus.

Kalbant apie patiekalams ruošti skirtus padažus, pavyzdžiui, bendrovės „Sharwood“ gaminamame „Hoisin Marinade Sauce“ mėsos marinate šimte gramų yra 33,9 gramai cukraus.

Britanijoje vyresniam ne 11 metų amžiaus žmogui rekomenduojama per dieną suvartoti ne daugiau nei 90 gramų cukraus, iš kurių pridėtinio cukraus kiekis neturėtų viršyti 30 gramų.

„Sharwood“ pagrindinės kompanijos „Premier Foods“ atstovė pareiškė, kad minėtas marinatas nėra skirtas vartoti kiekvieną dieną. Be to, apie didelį cukraus kiekį yra aiškiai parašyta etiketėje. Galiausiai tai marinatas, o ne ant patiekalo užpilamas padažas, todėl jo mažiau lieka ant galutinio patiekalo.

Tuo pačiu verta paminėti, kad „Premier Foods“ per pastaruosius penkerius metus druskos sunaudojimą sumažino 40 tonų. „Mes siekiame mažinti druskos kiekį, tačiau mūsų prioritetas yra produktai, kuriuos žmonės vartoja dažnai“, – sakė kompanijos atstovė.

Žinoma, skirtingi žmonės, ruošdami maistą naudoja skirtingą kiekį to pačio padažo: kai kurie jo deda mažiau nei rekomenduoja gamintoja, o kiti – daugiau. Tačiau kiti nerimą keliantys produktai, yra jau paruošti patiekalai, kuriuos žmonės paprastai suvalgo visus.

Kodėl kai kuriuose „pagrindiniuose patiekaluose“ yra tiek daug cukraus?

„Labai dažnai į mūsų organizmą patenka cukrus, kuris nėra atpažįstamas, kaip cukrus, o yra klaidingai suvokiamas kaip kitoks skonis“, – sakė Londono universiteto Juslių tyrimo centro įkūrėjas Barryis Smithas.

Cukrus padeda subalansuoti kartumą, sūrumą ir rūgštumą, todėl organizmas nejaučia cukraus saldumo, tačiau reaguoja į jį lygiai taip pat, kaip ir gavęs, tarkime, šokolado. Todėl kai kurie nesaldūs maisto produktai mūsų organizmui turi tokį pat poveikį, kaip ir saldūs.

„Mūsų smegenys mums sako „Duok man daugiau to“. Organizmas gauna daug cukraus be jūsų žinios, todėl yra sunkiau sau pasakyti „gana“, negu tuomet, kai valgote saldumynų. Moraliniu požiūriu ši situacija yra abejotina, kai tiek daug cukraus dedama į maistą žmonėms to nesuvokiant, nes skonis yra visai kitoks. Mums nebeleidžiama rinktis. Tai tarsi daroma vogčiomis“, – sakė jis.

Vartotojai turi atsižvelgti į maisto porcijas ir tai, kiek padažo dedama ant, pavyzdžiui, makaronų ar kitų produktų turėdami omeny visą maisto kiekį, suvartojamą per dieną, o ne tik procentinę cukraus dalį padaže, jeigu nori kontroliuoti suvartojamo cukraus kiekį, pažymėjo Glazgo universiteto mitybos specialistė Ada Garcia. Be to, fiziškai aktyvių žmonių energijos poreikis bus didesnis lyginant su kitais žmonėmis.

Savo ruožtu Kopenhagos universiteto docentas Peras Molleris pažymėjo, kad žmonės ne visada daro racionalinius sprendimus, kai valgo. „Jeigu maistinės medžiagos būtų vienintelis dalykas, apibrėžiantis maisto suvartojimą, tuomet pastaruoju metu fiksuojamą persivalgymo ir nutukimo problemą būtų sunku paaiškinti“, – sakė jis.

Ekspertai norintiems sumažinti suvartojamo cukraus kiekį gaminant maistą duoda viena patarimą -skaitykite etiketes.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (64)