Rožinė pasireiškia veido odos paraudimu, raudonais mazgeliais bei pūlinėliais veido odoje. Šia liga serga kas dešimtas šiaurės europietis, ypač šviesią odą turinčios 30–50 m. moterys. Pvz., rožine serga aktorės Cameron Diaz ir Cynthia Nixon.

Ypač dažnai dėl rožinės išsiplečia kraujagyslės ir po oda susidaro tarsi raudonas tinklelis.

Rožinė neskausminga, tačiau žmonės jaudinasi dėl paraudusios, nelygios odos.

Na bet Airijos universiteto mokslininkai rado rodymų, kad rožinę sukelia porose gyvenančios veido erkutės (lot. demodex). Į kirmėlytes panašios plika akimi nematomos erkutės mėgsta šilumą ir drėgmę, jos gyvena riebiausiose veido srityse – ant kaktos, nosies, smakro, aplink nosį ir akių vokuose. Daugiausia jų aptinkama plaukų folikuluose.

Rožine sergančių žmonių odoje erkučių yra kur kas daugiau, nei sveikų žmonių odoje.

Antibiotikai išgydo ligą, tačiau nesunaikina pačių erkučių, todėl vaistų poveikis būna laikinas, o liga vėl atsinaujina.

Airių mokslininkų teigimu, svarbiausia gydant rožinę, kiek įmanoma sumažinti erkučių kiekį. Farmacijos įmonės jau pradėjo ieškoti naujų rožinės gydymo būdų.

Apskritai patartina stengtis, kad oda visada būtų švari, naudoti drėkinamąjį veido kremą ir prausiklį, reguliuojantį riebalų perteklių, bet per daug nesausinantį odos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)